Ананиев не прима оставката на директора на Изпълнителна агенция по трансплантации д-р Мариана Симеонова
Ананиев не прима оставката на директора на Изпълнителна агенция по трансплантации д-р Мариана Симеонова / БГНЕС
Кирил Ананиев не приема оставката на директора на агенцията по трансплантации

Здравният министър Кирил Ананиев не прима оставката на директора на Изпълнителна агенция по трансплантации д-р Мариана Симеонова.

Това стана ясно след среща на протестиращи пред Министерството по здравеопазване със зам.-министър Жени Начева, предаде репортер на БГНЕС.

„Поемам ангажимент лично да наблюдавам сключването на договор с трансплантационната клиника в Есен, за да могат българските граждани да получават лечение по линия на Евротрансплант. 30 юли е крайният срок за подписване на споразумението, като в рамките на месеца трябва да приключват всички процедурни действия по финализирането му“, посочи Жени Начева на среща със сдруженията, представляващи пациентите с белодробни заболявания и нуждаещите се от белодробни трансплантации български граждани.

„Министър Ананиев не приема оставката на д-р Марияна Симеонова, тъй като проблемите не трябва да се заобикалят, а да се намира решение за тях. Здравният министър възложи на д-р Симеонова спешно да подготви концепция за развитието на Изпълнителната агенция по трансплантация (ИАТ), като посочи най-тежките проблеми и предложи конкретни срокове за тяхното решаване“, каза заместникът на здравния министър по отношение на подадената оставка на изпълнителния директор на ИАТ д-р Марияна Симеонова.

Днес с лозунг "Здравен емигрант" хора, които се нуждаят от белодробна трансплантация, излязоха на протест пред МЗ. Те се оплакват, че българите не може да бъдат трансплантирани в чужбина по незнайни за тях причини и настояват от здравното министерство да предприемат мерки за решаване на проблема, който съществува от година и половина. /БГНЕС