Показаха за първи път оригинал на стихотворение на Вапцаров
Показаха за първи път оригинал на стихотворение на Вапцаров / БГНЕС
Показаха за първи път оригинал на стихотворение на Вапцаров

Днес се навършват 76 години от разстрела на големия български поет Никола Вапцаров. По този повод в къщата-музей на столичната улица "Ангел Кънчев" за първи път беше изложен Червеният бележник на поета с оригинала на стихотворението "Не, сега не е за поезия...", предаде репортер на БГНЕС.

В същия бележник са записите и на "Пролет", което поетът чете на съпругата си Бойка Вапцарова на 30 май 1941 г., когато е арестуван в софийския им дом заради участието си в Соболевата акция в края на 1940 година в Банско.

„В бързината си винаги е носел мънички бележници. Успява да вземе този червен бележник и на 5 юли, когато вече е интерниран за 3 месеца в Годеч, той записва едно от най-драматичните стихотворения творби "Не, сега не е за поезия...". В него Вапцаров провижда как мастилото се превръща в кръв, пророчество за скорошната му гибел след година“, разказа литературният критик и уредник в музея Катя Зографова.

В къщата-музей на Вапцаров за пръв път беше изложен Червеният бележник.
В къщата-музей на Вапцаров за пръв път беше изложен Червеният бележник. / БГНЕС

Стихотворението носи същата дата – 5 юли, когато в съда е призован големият Светослав Минков да даде своите показания за Вапцаров. Той е толкова убедителен в своята защита, пледирайки, че става дума за един голям български автор и е напълно оправдан в първия процес“, разказа още уредникът. При втория процес обаче Вапцаров е осъден на смърт.

Днес се навършват 76 години от разстрела на големия български поет Никола Вапцаров.
Днес се навършват 76 години от разстрела на големия български поет Никола Вапцаров. / БГНЕС

И днес има хора-хейтъри, които трябва да бъдат убеждавани в качествата на Вапцаровата поезия със същите думи, които някога Минков е убеждавал съдебните заседатели, смята Зографова.

Никола Йонков Вапцаров е роден на 24 ноември 1909 г. в Банско. Завършва Разложката гимназия, след което учи в Морското машинно училище във Варна.От 1932 г. е машинен техник в "Българска горска индустрия" в Кочериново. През 1936 г. се премества да живее в София. Първоначално работи в мелниците на братя Бугарчеви, а по-късно е огняр на парен локомотив. В годините на Втората световна война 1939–1945 г. се обявява за съюз със СССР и взема участие в Соболевата акция (ноември 1940 г.). Арестуван през май 1941 г., Вапцаров е интерниран за 3 месеца в Годеч. След като се завръща в София, става пръв помощник на Цвятко Радойнов – ръководител на Военния отдел при ЦК на БКП.

През 1940 г. е отпечатана единствената му стихосбирка "Моторни песни". Неговите "Моторни песни" са преведени на 70 езика и са издадени в над 100 държави. На 4 март 1942 г. е арестуван, осъден на смърт. На 23 юли същата година той е осъден по бързата процедура, след което само след няколко часа е разстрелян. /БГНЕС