Университетският преподавател и бивш шеф на „Железопътна администрация“ доц. Симеон Ананиев
Университетският преподавател и бивш шеф на „Железопътна администрация“ доц. Симеон Ананиев / БГНЕС
Железницата има нужда от нов мозъчен тръст с участието на спедиторите

Развитието на железницата ни минава през преструктуриране на управлението. За да има успех трябва да бъде създаден нов холдинг „Железници“, в който наред с НКЖИ (компанията, която в момента поддържа жп инфраструктурата), да са и представителите на частните превозвачи, и на спедиторите. Този мозъчен тръст трябва да движи сектора.

Това коментира за БГНЕС университетският преподавател и бивш шеф на „Железопътна администрация“ доц. Симеон Ананиев. Поводът за срещата е днешният Ден на железничаря и дали гилдията има поводи да празнува с оглед на незавидното финансово състояние на държавната железница.

„В България широко разпространено е твърдението, че отбелязваме Деня на железничаря. Нещо, с което не съм съгласен – празнуват всички, които са свързани с железницата. Правилно е да се казва, че отбелязваме Деня на българските железници“, поправя доц. Ананиев. Според него железницата е един от секторите, които най-много пострадаха след промените през 1989 година.

„Най-лошото е, че се назначаваха хора по политическа линия без нужната компетенция. В момента обаче, не само в България и в Европа се вижда едно ново отношение към сектора. Вече на железницата се гледа като част от един голям интегриран транспорт. Новата визия е застъпена и в разработените от Европейската комисия пакети за мобилност, върху които „скачат“ нашите шофьори. Никой обаче не си прави труда да прочете, но и там има и за железницата. Очаква се след година навлизане на частни нискотарифни превозвачи на пазара. Тази тенденция се вижда в Русия и Германия. Трябва да се спре с мисълта „да запазим железницата, както е преди години. Не! Тя е част е една голяма обща структура, интегриран транспорт не само български, но и общоевропейски“.

През годините Симеон Ананиев е един от хората, които често критикуват политическите решения в сектора. Запитан дали има поводи да се усмихне, по отношение на последните решения на кабинета „Борисов 3“ с отпускането на 140 млн. лева от бюджета, Ананиев гледа по-ведро на сектора, въпреки че през последните дни отново има фрапантни случаи с нарушени права на пътници- нещо недопустимо в страна членка на ЕС. Става дума за отменен влак в Карлово като до последно се продават билети на хората, а след това никой не им обръща внимание. „Това е липса на отговорност по цялата верига, а можеше да отиде автобус и да обслужи пътниците“.

"Вярно е, както отбелязахте, че доста критикувам. Но критиката не трябва да бъде за извличане на политически или други дивиденти. Тя, както и гражданското общество трябва да доведе до решаване на проблемите. Това най-много ме дразни в политиците непрекъснатото критикуване, а ние имаме решения. Оптимист съм, че добрите времена на железницата ще дойдат с новия пакет мобилност на ЕК“, обеден е Симеон Ананиев. /БГНЕС