Московски: Разливите на мазут около Созопол са оградени, няма никаква опасност
Московски: Разливите на мазут около Созопол са оградени, няма никаква опасност / БГНЕС
Московски: Разливите на мазут около Созопол са оградени, няма никаква опасност

Държавата е предприела незабавни мерки срещу разлива на мазут край Созопол, причинен от потъналия през 1921 година американски кораб „Мопанг”. Двама министри, областен управител, кметове и представители на екоинспекцията и морска администрация се събраха в Бургас на спешно съвещание. За свикването на кризисния щаб лично се е разпоредил премиерът Бойко Борисов, предаде кореспондентът на БГНЕС в Бургас.

Със супер модерна технология разливът е ограничен и няма опасност за залива на Созопол и населението, успокоиха министърът на околната среда и водите Нено Димов и министърът на транспорта Ивайло Московски. Изтичането на гориво обаче продължава, заради което са взети незабавни мерки с търсене на компании, които имат съоръжение за източване на подводните корозирали резервоари. В България са две компаниите, които разполагат с адекватно оборудване, съобщи министър Московски. Той подчерта, че още в петък е получен сигнал до институциите, поставени са бонови ограждения, които ограничават изплувалата гъста фракция мазут. Става дума за потопения от мина през 1921г. американски товарен кораб, който така и не достига българския бряг. Потопен е на около 10 км от Созопол и лежи оттогава на своя десен борд на дълбочина около 30 метра. След силните морски течения обаче резервоарите изпускат останалото през годините течно гориво.

„Към днешна дата повтаряме абсолютно отговорно и категорично, абсолютно на 100% няма никакъв риск нито за туристите, нито за туристическия бранш, нито за екологията. Мерките са изключително бързи, навременни, те продължават и към настоящия момент”, категоричен е Московски.

Потъналият край Созопол през 1921 година американски кораб „Мопанг”.
Потъналият край Созопол през 1921 година американски кораб „Мопанг”. / БГНЕС

„Оптималното количество, което могат да поберат тези резервоари е около 600 тона, но към момента колко има не можем да кажем. Обсъдихме дори в детайли технология да можем да проверим външно поне доколко са пълни тези резервоари”, допълни още транспортният министър. Той заяви още, че вероятно става въпрос за количество около 100-150 тона мазут, което ще бъде източено. Взети са проби, които са отнесени в Плевен за анализ.

„Проверяват се извънредно плажовете, на този етап не е установено замърсяване, като концесионерите са инструктирани да си почистват и да сигнализират ако намерят по плажовете някакъв вид замърсяване. Така че на този етап са взети всички необходими мерки, каза министър Нено Димов.

„100 години под водата са си 100 години под водата. Титаник е потънал 1912 година, този е потънал през 1921 г., значи вие си представяте Титаник, виждате в какво състояние е, същото нещо е и тук. Всичко корозира. Но никой не е очаквал да има толкова много останало гориво в резервоарите”, каза дългогодишният гмуркач и журналист Михаил Заимов. /БГНЕС