Мариана Симеонова: Тръгвам си от агенцията по трансплантации
Мариана Симеонова: Тръгвам си от агенцията по трансплантации / БГНЕС
Мариана Симеонова: Тръгвам си от агенцията по трансплантации заради несъгласие с МЗ

Не съм подавала оставка. И да искам имам сериозна конкуренция в други сектори не мога да се вредя да подам оставка. Така, макар и под формата на шега, коментира изпълнителният директор на Изпълнителната агенция по трансплантации (ИАТ) д-р Мариана Симеонова, за която ресорното министерство съобщи, че се отказва от поста, предаде репортер на БГНЕС.

„Искам да продължа да се развивам като лекар, разговаряла съм с ръководството на министерството на здравеопазването преди два месеца имах мотиви. Работата в администрацията трябва да се промени, институциите трябва да говорят по между си, за да осигуряват условия за лекарите и за пациентите, които чакат решения за своя здравословен проблем“, обясни Симеонова.

Директорът в оставка обясни, че основното разминаване с министерството е по отношение на работата на Агенцията.Според Симеонова, когато една политика работи добре, не бива да се правят излишни промени. Като аргумент, който прелял чашата на търпението, тя посочи, че е принудена да търси други болници за трансплантация в чужбина. Докато се търсят алтернативи ненужно минават 8-9 месеца и пациентите чакат. А имаме договор с Виена, който не е изтекъл.

Симеонова увери, че въпреки, че не е начело на ИАЗ, ще продължи да помага за лечението на българските граждани, нуждаещи се от трансплантация на бял дроб.

Лекарят направи пред журналистите и кратка равносметка за управлението на Агенцията. Тя разказа, че когато постъпила през 2013 година. „Нямаше юрист в Агенцията, ИТ специалисти, пропуски и проблеми в интернет мрежата. Нямаше архив, а компютрите - антивирусни програми. Всичко обаче поетапно се промени“, спомни си Симеонова.

Като съществуващи проблеми, които завещава на наследникvа на поста, Симеонова открои, че в законодателството текстов не са променяни 10 години, а други инициативи залежават в папки четвърта година. /БГНЕС.