Изключително тежък е трафикът в централната градска част заради ремонтите по улици и булеварди
Изключително тежък е трафикът в централната градска част заради ремонтите по улици и булеварди / БГНЕС
Нови тапи в София до понеделник

Нови тапи има от днес в София заради полагането износващия слой асфалт и маркировката на булевард „Арсеналски“. Той ще остане затворен до събота. А в неделя ще бъде затворен за движение бул. „Васил Левски“ в участъка между Ректората и паметника на Васил Левски, предаде репортер на БГНЕС.

В същото време се работи по Източната тангента, която от днес също е затворена. Там не се допускат хората, които имат офиси, тъй като няма как да допуснем автомобилите да се движат върху прясно положен асфалт. В понеделник движението ще бъде възстановено, каза зам.-кметът на София по транспорт Евгени Крусев, който в петък провери ремонта на ул. „Цар Симеон”.

Той обяви, че в събота ще бъде пуснато движението по ул. „Цар Симеон“, а по ул. „Резбарска“ вече се преминава. Според него основните ремонти, които беше планирано да приключат до утре – 15 септември, ще се случи.

„Ще остане само работата по бул. „Пенчо Славейков“, тъй като там имахме забавяне заради съгласувателни процедури относно настилката. Там очакваме работата да приключи в първите десетина дни на октомври. В момента там се полага асфалтова настилка и продължава работата по тротоарите и редене на бордюри“, обясни Крусев.

Евгени Крусев
Евгени Крусев / БГНЕС

Той добави, че работата на ул. „Граф Игнатиев“ продължава, като там се полага релсов път и се редят гранитни бетонови плочи. Очаква се в началото на ноември да бъде пуснато трамвайното движение. Според зам.-кмета бул. „Монтевидео“ ще бъде готов в края на месец септември.

„В момента се прави стиковка с „Метрополитен“, които изграждат станцията при ул. „763-та“, така че когато и те приключат улицата да бъде изцяло завършена и в долната си отсечка. Очакваме покрай метрото да бъде отворен и „Президент Линкълн“ в края на годината“, разясни Крусев.

Той обяви още, че до края на годината се очаква ул. „Георги Софийски“ да бъде разширена.

Крусев коментира, че неустойките се определят в зависимост от стойността на договора и добави, че за забавяне се дължи по 1% процент от стойността на проекта, а при некачествено изпълнение до 5%, ако комисията по надзор докаже нередности по някоя от дейностите. Той подчерта, че при големите договори неустойката може да достигне до 200 000 лв. на ден. Зам.-кметът уточни, че към момента няма фирми, които да бъдат санкционирани. /БГНЕС