Европейските дни на наследството 2018 ще се честват в цяла България.
Европейските дни на наследството 2018 ще се честват в цяла България. / БГНЕС
Европейски дни на наследството в София

Европейските дни на наследството 2018 ще се честват в цяла България и по-специално в София. Те ще се проведат на 15 и 16 септември под мотото „Изкуството да споделяме“.

Европейските дни на наследството в София ще предоставят на гражданите и гостите на столицата възможността да посетят различни забележителни сгради с висока културна стойност. Тази година над 35 сгради ще отворят врати.

Няколко акцента за 15 септември:

И тази година Академията отваря вратите на една от най-старите и емблематични сгради в центъра на София. Желаещите да посетят Централната сграда на БАН на ул. „15-ти ноември 1“ ще имат възможността да разгледат колекцията „Книжовното наследство на Марин Дринов в Централна библиотека на БАН“, свързана със 180-годишнината от рождението му. Екскурзовод ще изнесе беседа на български и английски език за историята на сградата и на най-старата институция у нас. Филмите „Блян за щастие“ и „БАН – научен и духовен център“ ще се прожектират в зала „Проф. Марин Дринов“.

За трета поредна година Софийският университет също ще бъде част от Европейските дни на наследството - София 2018 г., организирани от Столична община, Министерството на културата и Френския културен институт в България.

На 15 септември, между 10.00 и 16.00 ч., посетителите ще могат да разгледат Аулата и Централното фоайе на Ректората, както и Музея на Софийския университет "Св. Климент Охридски". От 10.00 до 17.00 ч. ще бъде отворена и Университетската библиотека "Св. Климент Охридски".

В сградата на Факултета по журналистика и масови комуникации Музейната експозиция за история на радиото в България „Проф. Веселин Димитров“ ще посреща жителите и гостите на София в събота и неделя от 10 до 17.00 ч.

Първите дни на културното наследство започват да се провеждат през 1984 г. във Франция. От 1991 г. насам се инициират от Съвета на Европа, а по-късно от Европейския съюз. В България те се превръщат в традиционно събитие и се провеждат на територията на различни общини в цялата страна. /БГНЕС