Лили Георгиева е автор на книгата „От любов към себе си“.
Лили Георгиева е автор на книгата „От любов към себе си“. / БГНЕС
Лили Георгиева: Човек може да бъде щастлив, само когато прави избор от любов

Човек може да бъде щастлив само когато прави избор от любов – това просто правило е валидно и в личния, и в професионалния живот. Това каза в интервю за БГНЕС консултантът по професионално развитие, промяна и личен брандинг Лили Георгиева.

Лили Георгиева е автор на книгата „От любов към себе си“, свързана с темата за кариерната промяна и даваща отговор на един много важен въпрос, който тревожи много хора по целия свят: Как да направим завой в посока на работа, която ще обичаме?

За интересното и провокативно заглавие на книгата си авторката обяснява: „Така го избрах, защото това е цялостната концепция. Нарекла съм я настолна книга за кариерна промяна, защото тя дава стъпка по стъпка, методология за осъзната кариерна промяна. Именно идеята на тази промяна е да я правим от любов към себе си, спрямо собствените си критерии за успех, спрямо нашите силни страни и спрямо ролята, която искаме да изпълняваме в професионален план. Промяната не трябва да се прави спрямо изисквания и очаквания, наложени от някаква околна среда или хора“.

В книгата си авторът систематизира всичко най-важно за това как човек да разбере дали е време за промяна в професионалната му сфера и дали е тръгнал по верния път.

„Много често това осъзнаване идва съпроводено от някакви случки в личен план. Аз повече работя с жени и съм забелязала, че има няколко основни периоди, в които жената се замисля за възможността за такава промяна. Това са периодите на бременността и майчинството. Също когато жената има малки деца и осъзнава, че приоритетите ѝ са доста по различни отпреди. Друг период е, когато децата пораснат и отлетят от семейното гнездо, а жената се обръща към себе си и се запитва какво точно иска. Такива моменти могат да бъдат наложени и отвън – уволнение в работата или друго сътресение в професионален план. Всичко това е подплатено и с едно вътрешно усещане за неудовлетворение и желание за промяна“, разказва Лили Георгиева.

Според нея един от най-силните индикатори, че човек не обича работата си, е ставането с нежелание сутрин, което важи с еднаква сила и за жените, и за мъжете.

„Етапите на кариерна промяна са няколко. Първият е осъзнаването, че има нужда от такава промяна. Вторият е да разберем дали става дума за кариерна промяна или някаква друга. Дали не пренасям някакви тежки решения от личен в професионален план? Когато осъзнаем, че става дума за кариерна промяна, следващият етап е много подробно да видя какво точно бих искала да се запази и какво да се промени. Имам предвид задължения, отговорности, работна позиция, организация, форма на заетост, взаимоотношения и т.н. Следва много интересен процес, който много теоретици наричат „застой“. Отвън е така, защото не се случва кой знае какво, но отвътре кипи. Добре е да го съчетаем с професионална помощ, която да ни помогне да опознаем силните си страни. След това следва процесът на валидиране на идеите, дошли в процеса на себепознанието. След всичко изброено следва същинската промяна – напускане на настоящата ни компания, преминаване в нова или създаване на собствен бизнес“, отбеляза консултантът по професионално развитие.

Към хората, които искат промяна, Лили Георгиева дава няколко съвета. Тя прави асоциацията с айсберга, от който само малка част се вижда на повърхността, а по-голямата се намира във водата. „Много от нас тръгват да променят върха на айсберга, т.е. най-лесното – позиция, професия, компания. Всъщност това, върху което трябва да работим е вътре в нас, под повърхността“, смята тя. Друг съвет, който експертът дава, е да не се бърза, защото е по-добре промяната да стане по-бавно и осъзнато.

Силата на книгата не е само в теорията. В нея авторката дава 30 реални примера с български жени, която са направили своята промяна. „Не случайно включих тях. Искам да покажа, че щом те са могли, значи всички останали ще могат, без значение в какви обстоятелства се намират“, споделя Лилия Георгиева.

Тя съветва читателите си да не прескачат части от книгата и да прочетат с еднакво внимание както теоретичната част, където са формулирани 10-те основни принципа на кариерната промяна, така и конкретните примери, дадени в нея.

„От любов към себе си“ излиза през юли и досега не е представяна пред по-широка публика. Официалната ѝ премиера, в нетрадиционен формат, предстои на 25 септември от 18.30 часа в „Сити Стейдж“ в София. /БГНЕС