В град Рила откриха реставриран храм на 9 века, носещ името на Архангел Михаил

Официално в град Рила днес бе открита реставрираната средновековна част на черквата „Св. Архангел Михайл”, първи етап от цялостния проект за реставрация, консервация и експониране на храма, строен през XII век, предаде кореспондентът на БГНЕС за региона.

„Проектът е финансиран по програмата за транс-гранично сътрудничество България-Македония, първият етап включва цялостна архитектурно-строителна реставрация само на средновековната част, изграден е нов покрив, купол, възстановени, реставрирани и консервирани са 50 кв. м. средновековна и около 35 кв. метра възрожденска стенопис, каза пред БГНЕС ръководителката на проекта Вяра Илкова.

Според нея е възстановена още подовата настилка, олтарната ниша, предстои финансиране и за втория етап на реставрация, който включва възрожденската част, съвременната постройка, която служи за трапезария и благоустрояване пространството около храма.

Храмът е строен през XII век като част от култа към светеца Иван Рилски, смятали са тук да престоят мощите му, пренесени от старата столица Търново до Светата Рилска обител. От XII век насам той е дострояван още на минимум два пъти.

„В периода 1994-2001 година при експериментални проучвания за възстановяване на възрожденската стенопис съвсем случайно се открива по-стар слой стенописи, датирани от XII век, проучвания върху тях са правени през следващите три години, след което бяха запечатани с дървени щитове с цел запазването им. Те са реставрирани през пролетта на т.г., когато бе осигурено финансирането, добави Илкова.

В град Рила откриха реставриран храм на 9 века, носещ името на Архангел Михаил
В град Рила откриха реставриран храм на 9 века, носещ името на Архангел Михаил / БГНЕС

„Реставрацията целеше да запази облика на тази черква от византийския период, каквито има малко не само у нас, но и на Балканите, подобна е архитектурата на черквата в гр. Земен”, каза консултантът-археолог Антонио Траянов.

„Трябваше да имаме много търпение, за да дочакаме след 25 г., за да станат нещата във вида, в който сега ги виждаме”, каза реставраторът Миглена Прашкова.

Според нея този паметник на културата, неизвестен до 1994 г., е подарък за реставраторите. „Ансамбълът стенописи от най-ранния слой, не е цялостно запазен, но пък в замяна на това е носител на достатъчно информация, за да добием представа как е бил изписан храмът”, добави Прашкова.

Кметът на Рила Георги Кабзималски благодари на македонските гости от община Старо Нагоричане за това, че кандидатствали заедно с тях, за да дойде днешния щастлив ден.

Според кмета реставрираният храм ще доведе туристи в градчето, което се намира от двете страни на пътя за Рилския манастир.

Последва изпълнение на църковния хор, след което реставраторът Прашкова даде подробна информация за разкриването и изобразеното на стенописите в гробищната черква на град Рила, както и екипа, с който е работила. Прашкова показа и един срез на колона, който дава представа за етапите на изграждането на храма и информация за съществуващите слоеве живопис.

Няма намерени данни кои са авторите на стенописите, но се предполага, че са същите изографисали Хрельовата кула в Рилския манастир. /БГНЕС