2 случая на Западнонилска треска са засечени в България

За периода януари-септември в страната са регистрирани 2 случая на Западнонилска треска. Това съобщава здравният министър Кирил Ананиев, предаде репортер на БГНЕС. За сравнение през миналата година е регистриран 1 случай.

По данни на Европейския център за превенция и контрол на заболяванията в Стокхолм за периода януари-септември 2018 г. в страните от Европейския съюз са докладвани 798 случая на Западнонилска треска при хора. По страни: Италия - 327, Гърция - 168, Румъния - 117, Унгария – 134, Франция – 16, Австрия - 10, Хърватия - 25 и Словения - 1. Заболели са регистрирани и в други държави извън ЕС: Сърбия – 262, Израел – 49 и Косово – 3. За периода са съобщени общо 71 смъртни случая.

Западнонилската треска обикновено протича леко до умерено тежко, с грипоподобни симптоми - температура, главоболие, отпадналост, възможна е и появата на обрив. При голяма част от заразените инфекцията може да протече безсимптомно. По-тежки неврологични форми на болестта като енцефалит, менингоенцефалит или менингит са редки, предимно при хора в напреднала възраст.

С цел превенция предаването по кръвен път своевременно е засилен контролът при подбора на донори на кръв и кръвни продукти, органи, тъкани и клетки, като при наличие на нови препоръки периодично се актуализира планът за действие при поява на Западнонилска треска в България на Националния център по трансфузионна хематология, съобщи още здравният министър в отговор на депутатско питане. /БГНЕС