Д-р Бойко Пенков, и Жени  Начева и д-р Михаил Христов дадоха днес брифинг в МЗ
Д-р Бойко Пенков, и Жени Начева и д-р Михаил Христов дадоха днес брифинг в МЗ / БГНЕС
Д-р Бойко Пенков: Трябва да реанимираме донорската програма на България

Трябва да реанимираме донорската програма на България, заяви заместник-министърът на здравеопазването д-р Бойко Пенков, предаде репортер на БГНЕС.

На брифинг в Министерството на здравеопазването бяха очертани проблемите и предизвикателствата пред страната ни, свързани със смъртните случаи на пациенти, нуждаещи се от трансплантация и починали заради липса на донори.

Заместник-министър Пенков припомни, че в началото на 2018 г. 115 държави се присъединиха към декларация за трафика на органи и се обединиха в борбата с т. нар трансплантационен туризъм. „Присъединявайки се към тази декларация все повече страни затварят своите граници и достъпа на пациенти от други държави до техните трансплантационни програми. Това е огромно предизвикателство към всяка една държава, попаднала в тази ситуация, както и към нас“, посочи д-р Пенков.

Именно това е накарало здравното министерство да подобри донорската програма на страната и да изготви „пътна карта“ за период от 6 месеца, която да подобри възможността за осигуряване на органи на нуждаещите се пациенти.

За пример д-р Пенков посочи поредния случай с починал млад пациент, на който му е отказана помощ от чужди трансплантационни центрове, защото страната ни не е член на организацията „Евротрансплант“. За да станем пълноправен член в нея, трябва да постигнем 10 донора на 1 млн. души население.

В момента най-много хора в България чакат за трансплантация на бъбрек. Техният брой е 1011. 43 пациенти се нуждаят от черен дроб, а 16 от бял дроб. 40 души пък имат нужда от трансплантация на сърце.

Информация относно донорството в България предостави д-р Михаил Христов, директор на Изпълнителната агенция по трансплантация. От началото на тази година са извършени общо 16 бъбречни трансплантации, 13 от тях са от починал донор и 3 – от жив. 4-ма пациенти са се сдобили с ново сърце, а чернодробните трансплантации са общо 10.

„Всичко, което е необходимо, за да осигурим трансплантации на нашите граждани в листата на чакащите, ще бъде направено“, увери д-р Христов.

За да излезе страната ни от опашката на европейската класация, в Министерство на здравеопазването ще обсъдят възможността за законови промени в тази сфера, както от информационна кампания, която да убеди хората в ползите от донорството. /БГНЕС