снимка/архив
снимка/архив / БГНЕС
Тютюнопроизводители заплашват с безсрочни протести

Тютюнопроизводители заплашват с безсрочни протести заради решението на държавата да наложи корпоративен данък върху националните доплащания, получени миналата година.

Малка група тютюнопроизводители от сдружение „Басма“ се събраха на площада в Хаджидимово и заявиха, че няма да се огънат под натиска на репресивната държавна машина. Те твърдят, че втора седмица са подложени на тормоз с писма и обаждания от служители на НАП. "Тези средства, ние ги получаваме от 2011 г. И сега - 2018 г., получаваме писма и телефонни обаждания, че дължим корпоративния данък 10% от миналата година“, заяви председателят на тютюневото сдружение "Басма" Иван Сабахлъков.

Той е категоричен, че исканият корпоративен данък върху доплащанията за референтен период не се дължи. "Протестираме, защото аз съм участник в консултативния съвет, който 2014 г. взе решение, че данъците върху тези помощи или т.нар. субсидии, или както искат да ги тълкуват, са освободени от корпоративния 10-процентов данък“, каза той и предупреди, че този път протестите ще са без краен срок.

От Националното сдружение на производителите на ориенталски тютюни също се обявиха срещу облагането с данък на националните доплащания и подготвят протестна декларация до Министерския съвет и Парламента. От Сдружението припомнят, че на национално ниво още преди години е била постигната договореност за получаване на националните доплащания за референтен период без данъчна тежест и това е било записано в законовите текстове. "Законът за данъците върху доходите на физическите лица в преходните заключителни разпоредби всяка година е имало текст, в който изрично се казва, че тази субсидия най-общо казано е необлагаем доход. След 2015 г. тези изречения отпадат", каза Арбен Мименов от Сдружението.

Росен Бъчваров от Националната агенция по приходите каза, че "всичко под формата на земеделска субсидия е изплатено след 1-ви януари 2010 г. до ден днешен". "По силата на законодателството представлява облагаем доход, върху който се дължи данък", каза още Бъчваров.

За днес в Благоевград е насрочена среща с тютюнопроизводители и кметове, на която данъчните експерти ще разяснят законовата рамка. От Сдружението на производителите на ориенталски тютюни обаче настояват да бъдат върнати законовите текстове, които освобождават националните помощи от данък. "Ще изпратим декларации и до премиера, до министъра на финансите, до министъра на земеделието, и до Парламента", заяви Арбен Мименов. Информацията е на БНР. /БГНЕС