Снимка: Архив БГНЕС
Снимка: Архив БГНЕС / БГНЕС
Майките на деца с увреждания излизат на протест с искане оставката на Симеонов

Майките на деца с увреждания обявиха в социалните мрежи, че излизат на протест с искане на оставката на вицепремиера Валери Симеонов, предаде рапортер на БГНЕС.

Майките се събират в 12.30 ч. пред сградата на Министерски съвет в понеделник 24 октомври.

Протестът е заради квалификации на Симеонов по отношение на майките, които те твърдят, че са обидни.

Междувременно Симеонов коментира във фейсбук профила си, че няма да се откаже от нито една своя дума. „Отново поредна кампания, провокирана от извадена от контекст фраза на мое изказване. Този път в едно компрометирано, наскоро разобличено в манипулации и лъжи телевизионно предаване. За всички превъзбудени, но непрочели изказването ми, медии, предоставям оригиналния текст, пише Симеонов на страницата си. „„Този закон беше започнат като опит да се угоди на една група кресливи жени, които спекулираха с децата си, манипулираха обществото, изкарвайки на пек и на дъжд тези уж болни деца, без грам майчинско чувство, грижа за тях“, цитира думите си вицепремиерът.

БГНЕС припомня, че по-рано днес премиерът Бойко Борисов взе отношение по темата . „Такъв език е недопустим и неправилен. Нещастието на хората не бива да се използва както от БСП, така и от Симеонов. Не може на гърба на тези хора да се гради политика“, коментира Борисов в Брюксел. Премиерът поднесе извинение от името на правителството за думите на вицепремиера Валери Симеонов. „Когато майките дойдоха при мен, аз се отнесох с уважение и осигуряваме 150 милиона лева допълнително, спазихме сроковете, сега в сряда ще влязат двата закона и другия петък ще бъдат гласувани“, допълни още министър-председателят и подчерта, че това, което е договорено за тези хора, ще бъде изпълнено.

Председателят на Единна народна партия Валентина Василева призова премиерът Бойко Борисов незабавно да освободи вицепремиера по демографска политика Валери Симеонов, който направи изказване, обявявайки майките на деца с увреждания за „жени с уж болни деца”.

Валери Симеонов не може да остане и 1 минута повече на поста си, заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова в парламента. От левицата призоваха за незабавната оставка на Симеонов заради неговото изказване по повод майките на деца с увреждания, които от месеци организират протести и настояват за реформа в социалния сектор. /БГНЕС