Национален протест в над 30 града на страната

Над 30 града, включително и столицата, излизат на протест в неделя, предаде репортер на БГНЕС.

Исканията на протестиращите продължават да бъдат същите – диференциране на данъчните ставки за горива, лекарства и храни, както и законопроектът за „Гражданската отговорност“ незабавно да бъде спрян. Изразяващите недоволството си граждани настояват още за незабавно ревизиране на възнагражденията на депутатите и висшите държавни служители, които да бъдат обвързани с минималната работна заплата. Протестиращите искат и съкращение на многото държавни агенции и други институции, които намират за „ненужни“ и „паразитни“.

БГНЕС припомня, че след проучване на КЗК се установи, че увеличението на цената на горивото се наблюдава в градовете Пазарджик, Пловдив, Хасково, Бургас и в част от градовете в Северна и Северозападна България - Враца, Видин, Монтана, Велико Търново и др. Освен това съществуват големи различия в цените на бензиностанции от една и съща верига в отделните региони и дори в зависимост от разположението на обекта.

Бензиностанциите в някои градове в България продават гориво на цени, които са доста по-високи от средноевропейските, което не кореспондира и с тенденциите на чувствително понижение в цените на петрола на международните пазари.

Началният час на протестните действия навсякъде е един и същ – 11.30 часа, като се отново се очакват по основни пътни артерии в страната. В София се очаква голям протест да започне в 14 часа на площад княз Александър I Батенберг. А час по-късно протестиращите да направят пешеходно шествие в централната част на града. /БГНЕС