Не на подмяната на населението на Европа и България“, гласяха надписите на транспарантите
Не на подмяната на населението на Европа и България“, гласяха надписите на транспарантите / БГНЕС
Протест срещу Глобалния пакт за миграция на ООН

Малка група протестиращи срещу Глобалния пакт за миграция на ООН се събраха пред сградата на Народното събрание в столицата, предаде репортер на БГНЕС.

Те изразяват недоволството си срещу управляващите, които според тях правят опити да бъде подписан пактът зад гърба на българския народ, формирайки задкулисно българската външна политика. Протестът е организиран от Народно социално движение.

„Въпреки различни изявления на представители на правителството, че той няма да се подписва, ние нямаме доверие. Знаем, че те правят едно изявление сутрин, друго – следобед и трето – вечер. Няма никакво официално решение, нито на правителството, нито в Народното събрание. Ние искаме да държим българската общественост на щрек“, споделя един от участниците в протеста.

„Не на режисираното преселение на народите“ и „Не на подмяната на населението на Европа и България“, гласяха надписите на транспарантите им, а сред настояванията на протестиращите са оставка да подадат министърът на правосъдието Цецка Цачева и министърът на вътрешните работи Екатерина Захариева.

БГНЕС припомня, че само преди дни Министерският съвет реши страната ни да се въздържи от присъединяване към Глобалния пакт за безопасна, регулирана и редовна миграция. България няма да участва със свои официални представители в Междуправителствената конференция за приемане на Пакта, която ще се проведе в Маракеш, Мароко, на 10 и 11 декември. Правителството също така взе решение при последващо гласуване на резолюция в Общото събрание на ООН за утвърждаване на вече приетия пакт Постоянният представител на Република България в ООН да гласува с „въздържал се“.

„Темата за по-ефективното управление на миграционните процеси е от основно значение за Република България. На този етап българското правителство смята, че решението за неприсъединяване към Глобалния пакт за безопасна, регулирана и редовна миграция защитава в най-пълна степен интересите на страната и нейните граждани“, съобщиха тогава от правителствената информационна служба. /БГНЕС