В Западна България ще превали сняг, което и слабо ще повиши температурите
В Западна България ще превали сняг, което и слабо ще повиши температурите / БГНЕС
Сняг и поледица в Западна България

Заради снега и възможните заледявания в западната част от страната е обявен жълт код за опасно време, предаде репортер на БГНЕС.

Днес се очаква да се заоблачи и в Западна България ще превали сняг, което и слабо ще повиши температурите и ще бъдат – сутрешните между минус 7 и минус 4 градуса, а дневните от минус 2 до около 6-7 градуса над нулата за Източна България.

В източните райони се очакват и слаби превалявания от дъжд. В четвъртък ще вали над цялата страна – в Западна България сняг, в Източна – мокър сняг, а по Черноморието – дъжд. Температурите още малко ще се повишат и ще бъдат – сутрешните между минус 5 и минус 1 градуса, а дневните от минус 1 до 7 градуса над нулата. За района на София максималната температура се очаква да бъде около минус 1 градуса. В петък валежите ще спрат и ще се изясни, а температурите отново ще започнат да се понижават, като в събота се очаква сутринта отново да достигат около минус 15 градуса, на места и по-ниски. В неделя ще има разкъсана облачност, без валежи, със сутрешни температури в Западна България около минус 14 на места, дневните температури ще бъдат между минус 1 и 5 градуса.

Студено не е само у нас. В съседна Гърция във вторник трима души станаха жертва на обилните снеговалежи и минусовите температури. Страната е обхваната от изключително студен фронт, като на места живакът в термометрите падна до минус 18 градуса по Целзий, а обширни части на страната бяха покрити с дебели преспи сняг.

През последните дни температурите в Македония паднаха под минус 12 градуса. В понеделник замръзна част от Охридското езеро. На места ледът достигна дебелина от няколко сантиметра. Обикновено зимните месеци край Охрид са доста по-меки и с по-високи температури. В неделя в град Битоля термометрите показваха минус 21 градуса. В Района на Маврово, в западната част на републиката, снежната покривка на много места е над метър.

В зимна хватка са и в съседна Турция. Заради неблагоприятните зимни условия редица полети по вътрешни и международни линии от летище "Ататюрк" в Истанбул бяха отменени, включително и до София.

Силният снеговалеж причини затварянето на десетки автопътища в планините на Чешката република и Словакия. "Десетки пътища за движение на автомобили са затворени. Най-сложна е ситуацията в планинските райони в северната и западната част на Чехия.

Трудности в движението на превозните средства се наблюдават и в планините в северозападната част на Словакия. В района на град Жилина, поради снеговалеж, е обявена извънредна ситуация в седем селища, затрупани от снежни преспи. На мястото на разчистените участъци от пътя се натрупваха нови преспи. /БГНЕС