НАП: Подавайте декларациите си по електронен път

Ние насърчаваме нашите клиенти да подават декларациите си по електронен път, заяви директорът на дирекция „Обслужване“ в Националната агенция по приходите Боряна Георгиева, предаде репортер на БГНЕС.

От днес стартира данъчно-осигурителната кампания за 2019 г., а на пресконференция в НАП бяха дадени подробности около нея. „С пускането на услугата в 00.00 часа в полунощ вече има над 90 подадени декларации. Явно продължава да има голямо търсене, защото още в първите минути има подадени декларации. В момента има около 500 декларации, по които хората работят, което означава, че днес ще ги подадат“, уточни Георгиева.

От НАП напомнят, че срокът за физическите лица, в който те да декларират доходите си за 2018 г. остава непроменен – 30 април. Подаването на декларацията може да бъде извършено в офисите на НАП, по пощата и по електронен път. Засега подаването по електронен път остава по-лесен, по-бърз и по-сигурен начин, уточняват от агенцията по приходите. Освен това, избирайки този начин на подаване на декларация, физическите лица могат да се възползват и от отстъпка в размер на 5%.

„За да се ползва отстъпката трябва да бъдат спазени няколко неща. Първо – да се подаде декларацията по електронен път в срок до 31 януари. Да бъдат платени задълженията към момента на подаване на декларацията, както и целият дължим данък да бъде платен до края на януари“, уточни Боряна Георгиева.

През цялата данъчна кампания офисите на НАП ще работят с плаващо работно време, а ако се наложи и с удължено. Образци на декларациите има навсякъде, а и са качени на интернет страницата на агенцията, така че гражданите да бъдат максимално улеснени.

През настоящата данъчна година също се запазва правото на определи лица да ползват облекчение, като единственото условие за това е да нямат задължения към момента на подаването на декларацията. Начините на плащане също се запазват – по банков път, с пощенски записи или през интернет. Услугата на НАП за плащане с банкова карта работи, а за нея няма допълнителна такса.

По отношение на юридическите лица срокът също остава непроменен - 31 март, но тъй като се пада почивен ден, за краен момент на кампанията ще се зачита 1 април.

Директор на дирекция „Комуникации и протокол“ в НАП Росен Бъчваров уточни, че през изминалата година физическите лица са подали около 600 000 декларации, а около 35% от тях са били по електронен път. „Силно се надяваме, че тази година имаме потенциала да направим така, че всяка втора данъчна декларация от граждани да бъде подадена онлайн, защото това е по-бързо, по-лесно и по-удобно за всички“, допълни той. Както обикновено всяка година има установени нарушения, но според НАП е налице трайна тенденция към тяхното намаляване.

През 2020 година от НАП планират голяма крачка – данъчната декларация на физическите лица да бъде предварително попълнена, което още повече да насърчава доброволното деклариране и плащане. /БГНЕС