Младите българи с основно образование – по-склонни да емигрират

Младежите в България с основно и средно образование в по-големи дялове са склонни да заминат в чужбина при възможност. Това заявява вицепремиерът Марияна Николова в отговор на депутатско питане относно тенденцията за напускането на трудоспособни българи. Цитиран е годишен доклад за младежта през 2017 г. , предаде репортер на БГНЕС.

В отговора до депутата Георги Гьоков са цитирани изводи от доклада, НСИ, научни трудове на авторски колектив от БАН.

Според данни от изследване на Института за икономически изследвания при БАН - извадка от 3907 лица на възраст 15-65 г., между 23 и 25% от респондентите с висше и средно специално образование биха емигрирали.

В писмения отговор до депутата се цитират и изводи от международна научна конференция на тема „Икономическо развитие и политики: реалност и перспективи", на която е представен друг анализ. Изводът е, че голяма част от българите, завърнали се у нас, като мотив да останат, посочват основно семейни и социални причини.

Младите хора в България, като своите връстници в Европа, са изправени пред безброй предизвикателства, свързани с тяхното образование, реализация, качество на живот и други. Основната причина за разработването на Годишен доклад за младежта, е именно проследяване на динамиката, анализ на ситуацията и ефективността на реализираните мерки от отговорните институции. В момента Министерство на младежта и спорта разработва Годишен доклад за младежта за 2018 г., чрез който ще могат да се проследят и най-актуалните данни. /БГНЕС