Ананиев: Болницата в „Овча купел” е на загуба в размер на 151 хил. лв.

Националната специализирана болница за физикална терапия и рехабилитация в „Овча купел” регистрира текущ финансов резултат загуба в размер на 151 хил. лв., съгласно заверения от независим регистриран одитор годишен финансов отчет за 2017 г. Това заявява здравният министър Кирил Ананиев в отговор на депутатско питане за финансовото състояние на „НСБФТР" ЕАД-София, предаде репортер на БГНЕС.

Общо финансовият резултат към 31.12.2017 г., отчитащ натрупаните печалби/загуби от минали години е в размер на -246 хил. лв. Общо приходите в края на 2017 г. са в размер на 1 677 хил. лв., а общо разходите достигат 1 828 хил. лв. Записаният капитал към 31.12.2017 г. е в размер на 89 хил. лв. и е намален спрямо 2016 г. с 454 хил. лв. съгласно Решение на Министерски съвет № 30 от 2017 г. Общо собственият капитал на „НСБФТР" ЕАД към 31.12.2017 г. е 1 738 хил. лв., т.е. би могло да се обобщи, че дружеството не е декапитализирано, се казва в отговора на министър Ананиев.

Той посочва, че общо резервите в края на 2017 г. са в размер на 1 895 хил. лв., от които законовите резерви са 11 хил. лв., други резерви са в размер на 45 хил. лв., а резервът от последващи оценки е 1 839 хил. лв. Съгласно представените данни от лечебното заведение към 31.12.2017 г. просрочените задължения са в размер на 51 хил. лв.

По данни от представения предварителен индивидуален годишен финансов отчет за 2018 г. на "НСБФТР" ЕАД, гр. София, лечебното заведение отчита 1 703 хил. лв. общо приходи, при 1 866 хил. лв. общо разходи. В сравнение с предходната година през 2018 г. се наблюдава увеличение на общо приходите с 26 хил. лв., което показва стремежът на ръководството непрекъснато да се работи в посока повишение в приходната част чрез разширяване обема на предлаганите здравни услуги, уточнява Ананиев.

Той допълва, че по отношение разходната част се наблюдава тенденция за оптимизиране на разходите за външни услуги и други разходи, като се търсят варианти и за снижаване на разходите за материали.

Размерът на търговските и други вземания се запазва приблизително до нивото от предходната финансова година, а при паричните средства се наблюдава увеличение спрямо 2017 г. В резултат на предприетите действия ръководството на дружеството очаква подобряване на финансовите резултати през следващата финансова година, като чрез инвестиции в болничната инфраструктура се цели повишаване на качеството на предлаганите услуги, съответно подобряване на дейността на лечебното заведение, подчертава здравният министър.

Пълна информация относно финансовото състояние на "НСБФТР" ЕАД, гр. София, за 2018 г. би могла да се получи след представяне на окончателния, заверен от независим регистриран одитор годишен финансов отчет за разглеждания период, съответно при необходимост биха могли да се вземат коригиращи управленски решения. В заключение бих желал да уверя, че ръководството на Министерството на здравеопазването активно работи в посока стабилизиране на финансовото състояние на лечебните заведения и осигуряване на качествена здравна услуга на населението, заявява още Ананиев. /БГНЕС