Плевнелиев: С промяната в закона искаха да блокират предаването на досиетата на Военна информация

Законът за НСО е съгласуван с всички европейски партньори.
Законът за НСО е съгласуван с всички европейски партньори. / БГНЕС

Агенти на Държавна сигурност в българския парламент излязоха и поискаха оставката на този ръководител на служба „Военна информация”, който има смелостта да извади най-после 36 000 акта и досиета и да ги предаде на комисията по досиетата, каза в Благоевград президентът Росен Плевнелиев в отговор на въпрос на БГНЕС.

Държавният глава присъства на церемонията по откриването на ЛОТ-2 на АМ „Струма” от Дупница до Благоевград. На нея присъства премиерът Бойко Борисов, министрите Лиляна Павлова, Петър Москов и Ивайло Московски.

„Наложеното от мен вето върху закона за служба Военна информация не цели по никакъв начин да обслужи когото и да било, а по принцип. „Военна информация” е служба, която предимно се заминава с информация. В България ние имаме нужда от хора, които разбират от събирането и обработка на информация, да застанат начело на тази служба”, каза държавният глава. Според него голяма част от експертите, ръководители на служби във всички натовски държави са всъщност точно такива. „Трябва да си даваме сметка, че не очакваме от генералите в сухопътните войски и ВВС да разбират и от обработката, управлението на информация по най-коректния начин”, обясни Плевнелиев. Според него е крайно неразбираемо, че заместниците на началника на Военна информация могат за бъдат цивилни лица, могат да го представляват, а началника - не може.

Наложеното от мен вето върху закона за служба Военна информация не цели по никакъв начин да обслужи когото и да било.
Наложеното от мен вето върху закона за служба Военна информация не цели по никакъв начин да обслужи когото и да било. / БГНЕС

„Напротив, начинът, по който бе изменен законът, искаше да обслужи съвсем друга кауза. Ще го кажа в прав текст: аз мисля, че това беше направено с цел да се блокират последните месеци от предаването на досиетата на Военна информация към комисията по досиетата. Това беше смисълът да бъде отстранен именно този ръководител на служба „Военна информация”, който пое ясен ангажимент към целия народ, че това, което е написано в закона още преди няколко години ще бъде факт.

Агенти на Държавна сигурност в българския парламент излязоха и поискаха оставката на този ръководител на служба „Военна информация”, който има смелостта да извади най-после 36 000 акта и досиета и да ги предаде на комисията по досиетата” каза още държавният глава.

Държавният глава присъства на церемонията по откриването на ЛОТ-2 на АМ „Струма” от Дупница до Благоевград.
Държавният глава присъства на церемонията по откриването на ЛОТ-2 на АМ „Струма” от Дупница до Благоевград. / БГНЕС

„Законът за НСО е съгласуван с всички европейски партньори, отговаря на европейските практики и дава необходимите възможности на службата да може да си върши работата и да пази българската държавност”, обясни президентът. Според него няма нито един текст в този закон, който да е отвъд нормалните практики в Европа.

„Бих апелирал към всички, които имат обратното мнение, да проверят какви са правомощията на подобни служби в целия демократичен свят, и дали има нещо, което е в повече, дадено на НСО. Аз мисля, че това, което ние направихме, е за първи път пред очите на народа-пакет от четири законопроекта, за първи път от 25 години закони за тези прословути тайни служби, които досега нямаха никаква законодателна база, на която да работят. Ние изпълнихме обещанието си пред българския народ, казахме-тези служби вече ще работят по правила, и го направихме”, завърши президентът Плевнелиев. /БГНЕС