Реформаторите оставиха за петък новия си кандидат за министър

Заседанието се проведе в централата на СДС в София
Заседанието се проведе в централата на СДС в София / БГНЕС

След 4 часово заседание така и не бе излъчен нов кандидат на Реформаторския блок за министър на образованието, предаде репортер на БГНЕС.

РБ се бе събрал на извънредно заседание на изпълнителния съвет в централата на СДС и обсъждаше кой да наследи просветния министър Тодор Танев, който обаче все още не си е подал оставката.

БГНЕС припомня, че до казуса с номиниране на нов министър на образованието се стигна след като в четвъртък министър-председателят Бойко Борисов поиска оставката на професор Тодор Танев. В съобщението на МС се посочва, че Борисов е взел решението след среща с ръководството именно на РБ „Заради системно проявяващите се проблеми в министерството и сектора, смятам, че ресорът трябва да бъде поет от друг. Призовах колегите от Реформаторския блок до края на деня да ми предложат нов екип за министерството, който да продължи реформата. За мен, като министър-председател, е недопустимо да се правят промени в сферата на образованието, които преди това не са подложени на широко обществено обсъждане”, мотивира се премиерът.

Как ще си депозирам оставката. С тези думи министърът на образованието влезе на извънредната среща на ръководството на Реформаторския блок.

Той подчерта, че никой до момента не е поискал оставката му, не се е срещал с премиера Бойко Борисов. Танев бил поканен на среща преди дни, свързана с учебната част. На сегашната среща с реформаторите са го извикали, след като той им се е обадил. Той подчерта, че идва от концерт на Брамс.

Танев отново обясни, че вече 20 години се „се върти въпросът дали е робство или присъствие османското владичество”. От 5 години пък историците не били отговорили на този въпрос, а МОН не си измисля тези термини.

„Има кратка и силна атака срещу министерството. Едно предложение беше възприето масово без никаква мисъл като решение на МОН, което е престъпление не срещу нас, а спрямо децата. Не ни оставят на мира да си свършим започнатата хубава работа до момента”.

Коментира и твърденията , че заместничката му Ваня Кастрева е била на посещение в Лондон на разноските на фондация "Америка за България". Танев уточни, че това не е търговско дружество. Кастрева е била в Лондон в края на миналата седмица като посещението й е било заради компютрите в училище, не е свързано с финансиране, а с възможностите на платформите, обясни Танев.

„Единственото системно нещо са 5 законопроекта и затягането на кранчето на фонд "Научни изследвания", както и осигурени 1.3 млрд. лв.”, похвали се Танев. „Все пак съм политолог и знам, че когато има турбуленции единството на управляващата коалиция е да бъде укрепена по един или друг метод – избраха този”, констатира Танев.

На влизане никой друг от РБ не пожела да коментира кои имена ще бъдат обсъждани. Неофициално се твърдеше, че една от кандидатурите е на Димитър Танев, бивш главен секретар на просветното министерство по времето на Даниел Вълчев. Името на Вълчев също се спрягаше като възможен вариант. Пред БНТ той заяви, че не бива да се избързва с подобни номинации, „Би трябвало тази вечер или утре (петък, бел.ред.) Реформаторският блок да определи кой ще е министър на образованието. Трябва да направим консултации с партиите, които подкрепят правителството и тогава да определим името”, каза Вълчев.

Изненадващо за министър на МОН се завъртя и името на вицепремиера Меглена Кунева. Милена Дамянова също е сред възможностите, но тя е от ГЕРБ и се предполага, че до нейната кандидатура може да се стигне, само ако реформаторите не се обединят около някой от своите кандидати. /БГНЕС