Атанас Зафиров: Непростимо и безчовечно е да се лишат ветераните от войните от малките здравословни облекчения

Народният представител Атанас Зафиров.
Народният представител Атанас Зафиров. / БГНЕС

Непростимо и безчовечно е да се лишат ветераните от войните от малките здравословни облекчения, които предлагаме в законови промени, заяви народният представител от БСП лява България Атанас Зафиров, предаде репортер на БГНЕС.

Финансовото министерство е на път да предизвика много голям скандал с бламирането на идеята за по-големи привилегии на ветераните от войните в приетите с пълно мнозинство на първо четене в НС промени в Закона за ветераните от войните, разказа Зафиров. Позицията на МФ е цинична и неморална по своя характер, посочи депутатът. Нещо повече – тя се противопоставя на категоричния акт на парламента, който ясно показа подкрепата на всички парламентарни сили по отношение на внесения законопроект от група народни представители от различни партии, поясни Зафиров.

Депутатите приеха единодушно мотивите на вносителите, аз съм един от тях – с промените се опитваме да отдадем последна почит и уважение към войниците на България, които са рискували живота и здравето си в името на дълга пред родината, каза той. Промените засягат някои допълнителни облекчения за тях в сферата на здравеопазването. Като, например, възможността ветераните да ползват изцяло и напълно безплатно извънболнична и болнична помощ. Дава се по този начин също възможност при престой в болнично заведение заедно с ветерана да бъде поета издръжката и на един придружител – обикновено това са техни деца или съпрузи. Знаете, че тези хора са над 90 г. и не е лесно за тях да се обслужват сами, посочи Зафиров. Препоръчваме да се премахне и една бюрократична пречка по отношение на лекарствените списъци за безплатните медикаменти, които те получават. Защото е създадена много сложна процедура, която води то това, че голяма част от ветераните не могат да се възползват от това облекчение. Ние предлагаме тези списъци и този ред да отпаднат напълно, за да се дават тези лекарства само срещу рецепта от личния лекар. За съжаление, това е един от основните пунктове, които атакува МФ на базата на някакви разчети, правени неясно по какъв начин на изчисление, обясни депутатът. Те вземат за отправна точка бройката на останалите живи ветерани, която към 31 декември 2015 г. е 3500 души. Към днешна дата, обаче, те са значително по-малко, тъй като смъртността при тях е значителна, поради напредналата им възраст.

Финансовото министерство е на път да предизвика много голям скандал
Финансовото министерство е на път да предизвика много голям скандал / БГНЕС

Жалко е да се пренебрегва подкрепата ни към ветераните, един синовен дълг от наша страна, тъй като след няколко години такъв проблем за финансовото министерство просто няма да има.

Непростимо към историческата ни памет и човещината ни ще бъде да лишим тези хора от единственото, което можем да направим за тях – да поддържаме безкористно здравето им, подчерта Атанас Зафиров.

Законопроектът, който внесохме, е преди всичко един морален акт, който по никакъв начин не може да утежни сериозно бюджета. Очевидно министърът на финансите Владислав Горанов не се е запознал внимателно с нашите мотиви, в които посочваме цифри, които са безспорни. Например, за миналата година карти за безплатен транспорт са ползвали едва 25% от ветераните ни. Което означава, че дори сумата за това, заложена в бюджета, не може да бъде усвоена. В сегашните промени в Закона за ветераните от войната предлагаме тези хора да имат право и на един придружител в градския транспорт, който също да пътува безплатно с тях, такъв придружител да имат и в санаториум. Смятаме, че досегашното правило на ветераните да се предлага място в санаториумите извън активния сезон за почивки, може да се промени и те да почиват в тях целогодишно, каза депутатът.

Не искам да давам оценки за поведението на финансовия министър Владислав Горанов, който е дал отрицателно становище за промените, но това непременно трябва да направи министър-председателят и управляващата коалиция, смята Зафиров.

Защото от това чиновническо бездушие прозира и безродие. Защото, когато се обръщаме към хората, дали част от живота си в името на следващите поколения българи, подходът към тях не бива да бъде пресметливо административен.

Жалко е да се пренебрегва подкрепата ни към ветераните
Жалко е да се пренебрегва подкрепата ни към ветераните / БГНЕС

Силно се надявам на второ четене в НС нашият законопроект да бъде приет и становището на МФ да не бъде взето под внимание. Защото, ще припомня, преди 5 г., през 2011 г., министерството на финансите даде също отрицателно становище за предишните промени в Закона за ветераните от войните. Няма изненади в политиката на това ведомство, но е възмутителен моментът, в който то реагира на уважението, което показваме към ветераните – в навечерието на 9-ти май, годишнината от победата над хитлеро-фашизма. Затова няма да е пресилено да нарека реакцията на финансовото министерство спрямо този закон бездушна и безнравствена, заключи народният представител Атанас Зафиров. /БГНЕС