Социалното министерство си нае архиватори и все пак ще си купи автомобили за 720 000 лв.

Министерството на труда и социалната политика си нае архиватори.
Министерството на труда и социалната политика си нае архиватори. / БГНЕС

Министерството на труда и социалната политика си нае архиватори. Това става ясно от сключен преди месец и половина договор, предаде репортер на БГНЕС.

Макар договорът да е сключен в мандата на настоящия министър Зорница Русинова, процедурата е стартирала още по времето на нейния предшественик и бивш вицепремиер Ивайло Калфин.

Срещу сумата от 76 176 лв., с ДДС, социалното министерство е възложило за срок от три месеца – да бъде извършен анализ на “жизнения цикъл” на документите, архивните помещения, наличното оборудване за съхранение на физическия архив, както и да се изготви методика за управление на архива. Средствата са по европейските фондове. Три фирми са били допуснати до финалната фаза на процедурата.

От сключения договор става ясно, че ще се прави и “анализ на IT средата и възможностите за внедряване на допълнителни софтуерни решения за управление на физическия и електронен архив”, т.е. МТСП очевидно тепърва възнамерява да инвестира в разрастране на архивната си дейност.

Друга особеност на процедурата и последващия договор е обстоятелството, че става въпрос за обследване на архива на вече приключилата европейска оперативна програма “Развитие на човешките ресурси 2007-2013”, която приключи в края на миналата година.

Към момента служителите на МТСП и на Агенцията по заетостта, чийто архиви също са обект на анализа изпълняват новата ОП “Развитие на човешките ресурси 2014-2020”. В документацията към обществената поръчка не става ясно защо обследването на архива не е извършено от самите служители, които най-добре познават документацията, която самите те са създали.

Социалният министър Зорница Русинова демонстрира желание да завърши успешно и друго намерение на предшественика си Калфин. Става въпрос за закупуването на 10 луксозни автомобила от бюджета на “министерството на бедните” на стойност 720 000 лв., с ДДС. Точно седмица остава до края на срока, в който ведомството ще приема оферти за автомобили. Това е трета процедура, която МТСП стартира за закупуването на 10 автомобила, всеки от които да е на цена до 72 000 лв. Предните две процедури, които стартираха в мандата на Калфин бяха прекратени. Първата от самия бивш социален министър, а втората от настоящия ръководител на МТСП. Като причини и за двете стопирания на обществените поръчки бяха посочени критерии, които пораждаха съмнения за предизвестен победител. /БГНЕС