Майка на дете с увреждане: С Борисов гаврата стана още по-голяма

Майка на дете с увреждане обвини управляващите, че създават нови инвалид и че нищо не се е променило от 2009 г., въпреки обещанията на министър-председателя Бойко Борисов, предаде репортер на БГНЕС.

Майките на деца с увреждания се срещнаха с депутати на ГЕРБ, членуващи в социалната комисия. Срещата се състоя в стаята на ПГ на ГЕРБ и продължи по-малко от 30 минути. Тя бе предхождана от двучасов протест пред прозорците на депутати.

В началото на разговора депутатката от ГЕРБ Галя Захариева се обърна със следните думи към майките: „Знаем какво преживявате, колкото и да не ви се вярва, че го разбираме. Но смятаме, че за да се постигат успешно нещата, трябва да седнем и да говорим. Смятаме и настояваме, че с говорене нещата ще се случат“. Тя, обаче бе прекъсната от майка на дете с увреждане, която й каза: [b]„Ние си говорим вече 20 години. Искаме срокове...[/b] Топлата вода е измислена отдавна. Аз не се обръщам към вас като майка или човек. [b]За мен вие сте представител на една институция, която не си върши работа и краде от хората”.[/b]

[b]„Парите, които инвестирате, които ги нямаме всички като общество, се прахосват безогледно за глупости – работно облекло, сабо и др. Докога? [/b] Работят в две съседни стаи служителите ви и не знаят за какво иде реч и аз трябва да ги обслужвам и като казва аз не говоря в единствено число. Това сме всички ние и не става дума само за родители“, възмути се жената.

Майката подчерта, че тук става дума за малки деца и хора с увреждания.

[b]“Защото вие, остави дето крадете от народа, ощетявайки тях, доинвалидизирайки ги, вие създавате нови инвалиди – техните близки. Аз трябва да стана на 70 и той да умре, за да взема пенсия. Аз съм прав, здрав човек, който може да работи по 15 часа на ден, но аз съм на нивото на една циганка, която е родила на 11 години и не може да си напише името. В тази графа съм, че и по-зле, защото те нямат разходи и не плащат ток”, продължи майката. [/b]

“За всяко едно нещо ни питате какъв е доходът ви. Никой не ме пита колко съм взела назаем, докога ние ще живеем напук, въпреки системата. На нас всички ни е писнало. Този проблем съществува поне от 50 години”, каза тя.

[b]“Г-н Борисов октомври месец 2009 г. пое ангажимент пред повече от 60 човека родители, че това ще се промени. Да, промени се – гаврата стана още по-голяма. Още по-голяма, защото сега повтаряте навсякъде децата получават това и това.[/b] Той вече не е дете, ще си взема чантата и ще ви го оставя. Не ви заплашвам, защото детето ми е златно, а вие се редувайте да правите това, което правя аз 19 години”, каза още майката.

[b]С разминаване в позициите приключи срещата[/b] между представители на майките на деца с увреждания и депутати от ГЕРБ – членове на Комисията по труда, социалната и демографската политика.

[b]От едната страна – майките на децата с увреждания, са останали с впечатлението, че от ГЕРБ им обещават да се проведе работна среща с представители на ресорните министерства до 2 седмици. От своя страна депутатът от ГЕРБ Галя Захариева заяви, че срокът не е до две седмици и, че това няма как да стане до две седмици.[/b]

Пред журналисти Боряна Драганова, майка на дете с тежки увреждания, което е на 17 години, обясни, че те са представили проблемите си. „Тъй като останах с впечатление, че хората не знаят за какви проблеми и нужди става въпрос. Стана ясно, че ще се организира работна среща, на която представители на майките на деца с увреждания да присъстваме, за да може да се чуят двата основни проблеми, от които трябва да започнем. Единият е единен електронен регистър на хората с увреждания, въобще, като не ги делим на деца и възрастни, с техните нужди. А, не просто регистър, който има до момента със заболяванията и процентът нетрудоспособност. Няма реален регистър с нуждите на тези хора”, заяви жената.

Другото, което обсъдили, били програмите за лични асистенти, които, според Боряна, трябва да бъдат коренно променени, защото не може един родител да бъде личен асистент на собственото си дете и да няма абсолютно никаква възможност за нищо друго по-нататък. „Надявам се, че ще има чуваемост, обещаха ни. Надявам се да не останем с излъгани надежди. Казаха ни, че в срок от две седмици ще се свържат с наш представител и до две седмици трябва да имаме резултат и да организираме работна среща. Министърът на труда и социалната политика Зорница Русинова също ще бъде на тази среща. Искането ни е да се срещнем с Русинова, Петър Москов, Владислав Горанов и Меглена Кунева. Въпросът е да се постави началото и да се поставят първите два болни проблема, защото проблемите са десетки и са сериозни”, заяви майката. /БГНЕС