Илияна Йотова: Борисов се страхува, че не владее ситуацията и ще загуби властта

Разпадът на сегашната власт вече не може да бъде прикриван, заяви Йотова.
Разпадът на сегашната власт вече не може да бъде прикриван, заяви Йотова. / БГНЕС

Министър-председателят Бойко Борисов се страхува, че вече не владее ситуацията и може да загуби властта. Това заяви кандидатът за вицепрезидент Илияна Йотова, предаде репортер на БГНЕС.

[b]„Действията на Борисов могат да бъдат определени като паника. От известно време той не изглежда победител, а се страхува... Страхува се от това, че не владее ситуацията. Не я владее нито в правителството, нито в Народното събрание. Вчерашните събития показаха ясно, че вече никой не го слуша. Борисов се страхува да не загуби властта, а това вече е най-големият му страх“, каза Йотова[/b], която смята, че положението в България днес много напомня на кризата от началото на 2013 г.

Според нея кризисният пиар вече не може да помогне на Борисов. Използването на писма от председателя на ЕК Жан-Клод Юнкер, които нищо не говорят на българския гражданин, не могат да променят ситуацията. Това са отдавна остарели брадати новини и фактът, че премиерът не го е разбрал си е за негова сметка, каза Йотова.

[b]Вчерашното извънредно заседание на Министерски съвет говори за това, че правителството на Борисов е в разпад.[/b], „Това се вижда и с просто око. В разпад, защото той вчера извика министрите, за да ги унижава, да ги обижда и да им раздава заповеди да стоят здраво в това правителство, но с ясното съзнание, че зад тези министри вече никой не стои“, заяви Йотова и припомни признанието на Борисов, че вече няма мнозинство в парламента от 121 гласа.

Тя изрази учудване и от поведението на министрите, които буквално като марионетки вчера стояха чинно и понасяха всички тези обиди и в крайна сметка трепнаха пред министър-председателя. „Тези министри достатъчно добре са доказали с цялата си дейност, че не могат да донесат нищо добро за България. Нито Кунева с този изключително мракобесен закон за средното образование, който разделя децата на бедни и богати. Нито Москов с реформата, която в крайна сметка се сведе до един пръстов отпечатък. Все едно българските граждани са бандити, а не хора, които имат нужда от здравна помощ“, каза тя и заяви, че в условията на предизборна кампания не би искала да е на мястото на Трайчо Трайков. „Вчера той беше продаден и предаден само за една нощ от същите тези реформатори. Питам се, защо им трябваха толкова усилия да имат единен кандидат, след като го предадоха по такъв елементарен начин. Това са министри, които са захапали по един кокал и няма да го пуснат с цената на нищо“, заяви Йотова.

Тя смята, че й слабите кандидатури на ГЕРБ също са изиграли своята роля за започналия разпад във властта.

[b]„Премиерът е изключително притеснен и няма как да не си дава сметка, че слабите кандидатури доведоха и до този ефект. Виждаме обществената реакция, виждаме реакцията на част от симпатизантите на политическа партия ГЕРБ, които буквално казват, че не приемат тази кандидатура, която издигна нашето ръководство. Те се срамуват“[/b], каза Йотова.

Тя смята, че самият [b]Борисов се е страхувал да се яви като кандидат-президент, защото е знаел, че ще отиде на балотаж и не може да спечели изборите от раз. „Това в личен план е голяма загуба за него“, категорична е Йотова.[/b]

Според нея, ако е имало повече от един месец до президентските избори, правителството на Борисов е щяло да организира избори три в едно – президентски, парламентарни и референдум.

„Разпадът, който започна, вече не може да бъде прикриван. Центробежните сили се оказаха много сериозни“, категорична е Илияна Йотова, кандидат за вицепрезидента на БСП. /БГНЕС