Реформаторският блок взе мандата за съставяне на кабинет

Реформаторският блок взе проучвателния мандат за съставяне на правителство.
Реформаторският блок взе проучвателния мандат за съставяне на правителство. / БГНЕС

Реформаторският блок взе проучвателния мандат за съставяне на правителство в рамките на 43-ия парламент, предаде репортер на БГНЕС.

Президентът Росен Плевнелиев връчи мандата на Румен Христов, Борислав Великов, Костадин Марков и Александър Христов от РБ.

Преди да връчи мандата на РБ президентът Росен Плевнелиев заяви, че много се радва да види представителите на РБ.

„Държавният глава връчва днес третият и последен мандат за съставяне на правителство в 43-тия парламент. Удоволствие и чест е да ви връча този мандат. Ще се радвам, ако бъде направено усилие в рамките на 43-тото НС да се сформира правителство. Това изисква конституцията от всички нас“, посочи Плевнелиев

„Както самият аз казах, понякога и 1% шанс може да бъде 100% шанс, така че си заслужава да опитаме още в повече в светлината на рекорден брой кризи, които се разиграват около нас в региона и по света. За мен е чест да ви връча този мандат и ще се радвам да бъдат положени усилия за неговото реализиране“, посочи още Росен Плевнелиев.

След това държавният глава изчете Указа, с който връчва мандат на ПГ на РБ, а зам.-председателят на СДС Румен Христов прие мандата като каза само „благодаря“.

Плевнелиев му отвърна, че пожелава успех на РБ и им благодари от все сърце.

Партиите в Реформаторския блок не бяха на едно мнение дали трябва да върнат мандата, както вече направиха ГЕРБ и БСП и да се върви към служебен кабинет и предсрочни парламентарни избори, или да се направи опит за кабинет в рамките на действащото 43-ото Народно събрание. Но след Извънреден съвет рано тази сутрин на РБ стана ясно, че мандатът ще бъде приет. Разговорите и срещите, които РБ проведоха преди дни обаче не дадоха сигнали, че в рамките на този парламент може да има стабилно мнозинство.

След заседание на ПГ на блока от миналата седмица съпредседателят Найден Зеленогорски съобщи, че няма реформаторско мнозинство в парламента. „Благодарим на президента, че оценява ролята ни, но ние ще върнем мандата веднага”, каза Найден Зеленогорски. Той тогава увери, че няма да има друг отговор от страна на РБ, тоест смяна в позицията.

По-късно в своя позиция от СДС казаха, че думите на Зеленогорски не могат да бъдат официална и окончателна позиция на блока, тъй като са изказани без проведено гласуване в рамките на групата и без кворум. /БГНЕС