Христо Иванов: Корупцията убива демокрацията

Христо Иванов по време на учредяването на политическа партия "Движение Да, България".
Христо Иванов по време на учредяването на политическа партия "Движение Да, България". / БГНЕС

Корупцията убива демокрацията - обрича милиони хора на системна, унизителна бедност и руши сектори. Това заяви бившият правосъден министър Христо Иванов по време на учредителното събрание на „Да, България”. В началото на събранието бе обявено, че са се събрали 1500 души, при необходими 500 по закон за учредяване на партия, предаде репортер на БГНЕС.

Учредителното събрание на ПП „Движение Да, България” се свиква от инициативния комитет и се извършва от доброволчески щаб от учредители и симпатизанти на движението. Председател на инициативния комитет е Христо Иванов, а в него като членове могат да се прочетат имената на юриста Кристиан Таков, юристът Атанас Славов, спортният журналист Камен Алипиев, актьорът Ивайло Захариев, композиторът Виктор Стоянов, журналистът Надежда Цекулова, социолози, графични дизайнери, писатели, предприемачи, IT-инженери и др.

Иванов посочи, че стартират една политическа сила от ново поколение, а това, което ги събира е нетърпимост. Идеята е малко по-особена - нетърпимото съзнание, че всъщност България може да е друга, че България заслужава друго.

„Корупцията разяжда страната ни и тук говорим за много повече от простото крадене. Този корупционен модел е дълбоката причина за безотговорността на всички нива, за некомпетентността, която царува, политическия рекет над бизнеса”, посочи той. Иванов добави, че корупцията задушава предприемачеството, обрича милиони хора на системна, унизителна бедност и руши сектори.

Христо Иванов каза, че десет години след присъединяването на България към ЕС прекалено много от очакванията ни не са сбъднали. „Днес сме тук да основем „Да, България”, защото разбираме, че трябва да спрем да викаме Евро-неволята и да съберем сили да спечелим своите битки за своята си страна”, заяви той. Бившият правосъден министър посочи, че всеки един от тях се е опитвал да се справя по единично, в малки професионални групи, да се затвори в своята група приятели. „Днес сме тук, защото знаем, че ако не освободим страната си от корумпирания елит всичките ни усилия като отделни граждани, предприемачи, експерти винаги ще се сблъскват с един непреодолим стъклен таван и че той е разположен задушаващо ниско за общите ни мечти!”, каза той и посочи, че е време за политическо решение. /БГНЕС

[i]Подробности ще намерите в платената версия на [b] [url=http://www.bgnes.com/api/login/signin]Агенция БГНЕС[/url] [/b].[/i]