МВнР: България категорично подкрепя членството на Македония в ЕС и НАТО

България подкрепя евроатлантическата интеграция на Македония.
България подкрепя евроатлантическата интеграция на Македония. / БГНЕС

„Обстановката на Балканите традиционно е във фокуса на многобройни медийни изяви. България има принципна и последователна политика за европейска и евроатлантическа интеграция на всички държави от Западните Балкани“.

Това се казва в отговор до БГНЕС на Министерството на външните работи във връзка с изказването на конгресмена Дейна Рорабейкър, който предложи територията на Република Македония да бъде поделена между България и Косово.

БГНЕС припомня, че конгресменът в интервю за албанската телевизия „Визион плюс“ се обяви за промяна на границите на Балканите и подялба на Македония.

„Създаването на македонска държава се провали и в момента съществуват всички условия тя да бъде поделена между нейните съседи, включително Косово и България“, каза той. „Според мен Македония не е държава. Съжалявам, но тя не е държава. При тях има толкова голямо разделение, че никога в бъдеще няма да могат да живеят заедно. Поради тази причина косоварите и албанците от Македония трябва да бъдат част от Косово, а останалата част от Македония трябва да бъде част от България или от някоя друга държава, с която те смятат, че са свързани. При нас съществува идеята, че трябва да се подкрепя Македония, защото някой преди 30 години е взел решение за подобна конфигурация след разпадането на Югославия, но това не означава, че тази идея е валидна и днес“, допълни още конгресменът.

Дейна Рорабейкър направи противоречивото си изказване в интервю за албавнската телевизия „Визион плюс“.
Дейна Рорабейкър направи противоречивото си изказване в интервю за албавнската телевизия „Визион плюс“. / БГНЕС

Във връзка с неговите коментири още вчера Министерството на външните работи на Република Македония поиска позиция на Държавния департамент на САЩ.

„Конгресменът е член на Комисията за външни работи и е председател на Подкомисията за европейски въпроси. Изказаните от него мнения предизвикват голямо безпокойство около Македония и в региона. Същите разпалват националистическата реторика на съседите“, се посочва в текста от скопското външно министерство.

Македонските дипломати изразяват също надежда, че Държавният департамент ще премахне всички съмнения около изказаната позиция и ще препотвърди своята позиция към Македония и Балканите.

От Държавния департамент на САЩ обявиха, че няма промяна в политиката на Вашингтон спрямо Република Македония. "САЩ признават и подкрепят суверенитета и териториалната цялост на Република Македония. Тази позиция не е променена", каза говорителят на Държавния департамент пред Радио Гласът на Америка. /БГНЕС