Румен Радев: Намесата на Турция е факт, но тя е абсолютно недопустима

Санкциите срещу Русия водят до разединяване на Европа, заяви Радев.
Санкциите срещу Русия водят до разединяване на Европа, заяви Радев. / БГНЕС

Намесата на Турция в нашите избори е факт и тази намеса е абсолютно недопустима.

Това каза в интервю за БНТ президентът Румен Радев. Според него България трябва да развива силни добросъседски отношения с Турция. Турция е наш съсед и партньор и ние държим да развиваме добросъседски отношения, заяви държавният глава.

"България е суверенна държава, член на ЕС и никой няма право да нарушава международните закони, международното право и правилата на ЕС. Искам да призова за повече спокойствие и да не се ескалират емоциите покрай тази намеса. Българските институции и компетентните служби работят активно за пресичане на всеки опит за намеса в нашия изборен процес и в нашите вътрешни дела", каза Радев и добави, че те се ползват с неговата безусловна подкрепа.

Как поставяме ние този въпрос пред ЕС - още на 9 март поставих този въпрос в Брюксел. Вчера проведох среща с посланици, където поставих въпроса. Ние очакваме по-бързо решение от ЕС за гарантиране сигурността на всяка една държава, заяви Радев.

Искам да подчертая, че българските мюсюлмани са наши сънародници и трябва всички да работят за тях и да бъдат приобщавани към нашето общество- не капсулирани и хвърлени на проповедници, внесени от вън, каза още той.

Санкциите срещу Русия водят до разединяване на Европа. Те трябва да бъдат решавани на политическо ниво, а в Брюксел не видях такова. България трябва да има единна външна политика, а не политики на различните институции, убеден е президентът.

Президентът има строго ограничени правомощия по конституция, в период на служебно правителство отговорността се пада на него. Само безотговорни политици могат да твърдят, че цялата власт е моя, заяви президентът.

Оценката му за правителството е, че „обществената подкрепа и одобрение показва, че правителството се справя добре. Бяха прекратени редица схеми за източване на държавата, бяха спрени порочни обществени поръчки“. Мисля, че за месец и половина свършеното от правителството не е малко.

Категорично съм държал да няма уволнения на политически причини, подчерта президентът. В силовите министерства имаше уволнения заради политически причини, поясни президентът като напомни , че е ставало дума за опит за влияние от страна на служители. Главният cекретар на МВР беше сменен заради въздействие на служители на МВР по политически причини, уточни той.

За уволнението на Иван Гарелов, Радев заяви, че „Гарелов постъпи като джентълмен като защити свой колега - и то жена. Но право на премиера е да го уволни. Аз бях информиран за тези действия“, каза президенът.

За парк Пирин Радев поясни, че „борбата не е за лифта, а за закона“. Не бива правителството да оставя никакви съмнения за законността, подчерта той.

За споразумението СЕТА президентът заяви, че казусът със СЕТА приключи още през октомври миналата година, когато бе подписан от правителството и с ратификацията на ЕК през февруари. Докато бях в Брюксел бяха произнесени три лъжи – Радев подписа за СЕТА, Радев приветства СЕТА, Радев подкрепя СЕТА, каза президентът.

Той определи три основни приоритета – гарантиране на нашата сигурност, гарантиране на нашето икономическо развитие и нашата пълноценна интеграция. Той обясни, че вчера е изпратил предложение за план при евентуална мигрантска криза - и за финансова, и за практическа помощ от ЕС.

Европейските ценности за единство и солидарност означават хармонично развитие на всички държави. Европейски съюз на различни скорости рискува ЕС да се разпадне. Но в същото време е факт движението на различни скорости, подчерта президентът. Напоследък за първи път започна да се говори за Европа на различни скорости.

Трябва да продължим да отстояваме европейските ценности. Второ – да отстояваме правото да вземаме решения. Да бъдем активни при създаването на нови сътрудничества. Трябва да бъдем инициативни и водещи при такива сътрудничества. Трябва да преструктурираме икономиката от икономика подкрепена на европейските фондове към икономика на инициативността, подчерта Радев и добави, че е важно кохезионните фондове да бъдат също възможност за развитие на икономиката ни.

По отношение на мигрантите Радев държи на толерантността.

За българското общество той призна, че е разединено, но препоръча на политиците да не изострят взаимоотношенията си, защото само след дни ще трябва да седнат заедно да решават проблемите на България.

Иска ми се държавата да си стои на мястото. Това означава суверенитет справедливост сигурност. Затова трябват усилията на всички институции, партии, общество. Тук е ролята на президента да обединява тези усилия, заяви държавният глава. /БГНЕС