Проф. Герджиков: Час по-скоро България трябва да има правителство

Проф. Герджиков не иска да бъде още дълго премиер.
Проф. Герджиков не иска да бъде още дълго премиер. / БГНЕС

Добре е за България час по-скоро да има кабинет, иначе рискуваме да се изложим пред света. Липсата на кабинет ще доведе до разклащане.

Това каза служебният премиер Огнян Герджиков пред БНТ като подчерта, че не знае до кога ще работи служебният кабинет.

След тази предизборна кампания, която имахме би било изключителна изненада за мен големите партии да се коалират. Те изключиха тази възможност категорично, каза той. Според него по вероятно е да има коалиция ГЕРБ с Обединените патриоти.

Изборите бяха организирани много добре – това е факт, заяви Герджиков като добави, че има проблеми, но не такива, което сме виждали на предходни парламентарни избори. Организацията беше близка до перфектната, оцени Герджиков.

България успя да парира намесата на Турция в изборите, подчерта премиерът. Този, който не може да си напише името на български език за какво гласува? Който иска да участва в изборите, да бъде така любезен, да знае този език, който се ползва в България – българския. Какви български граждани са тези, които не са научили българския език. Те трябва по закон да изпълнят това свое задължение – да знаят езика. Всеки български гражданин има задължения и права. Негово задължение е да знае българския език, подчерта Герджиков като заяви, че е категоричен в тази своя позиция.

Това беше съчетание на протест с блокада. Блокадата не се осъществи заради мерките на ДАНС и специалните служби. Нека Местан съди страната, интересно какво ще каже Страсбург, подчерта Герджиков. Не бяха нарушени граждански права Няма основание за касирането на вота. Не бяха нарушени граждански права, бяха затруднени.

За посланика в Турция Надежда Нейнски Герджиков каза, че няма нищо обезпокоително в това, че по време на изборите е била в София.

За уволненията пък подчерта, че това не е чистка, аз поне така го възприемам. Предишният - един от най-успешните кабинети - на Софиянски, освободи всички областни управители. Когато аз дойдох, и моята позиция беше да бъдат оставени хора, на които може да се гласува доверие. Хората, за които се знаеше, че си вършат работата - бяха оставени, другаде бяха сменени. В много случаи, когато бяха освободени хора срещу тях имаше сериозни сигнали. Борисов каза че иска до дъно проверки, до там не стигнахме, каза Герджиков. Вероятно и аз на мястото на Бойко Борисов щях да реагирам, че това е чистка, каза той.

Ходатайствали са ми за назначения, каза Герджиков и даде за пример за шефа на политическия му кабинет Ирина Велчева, за която му е ходатайствала Гергана Паси. Това по препоръка, която приех, защото уважавам мнението на Паси, каза той.

Герджиков поиска да коментира и случая с уволнението на Иван Гарелов. Това е много велика глупост – че може Бойко Борисов може да ми напише есемес и аз да уволня Гарелов. Така не може да бъде – няма как да стане. Омръзна ми да се казва, че с есемесите на Борисов се управлява държавата. По мое време не е било така, подчерта премиерът.

Всяко правителство трябва да надгражда, смята Герджиков.

За председателството на България в ЕС заяви, че Деница Златева е много енергична и успяла да навакса. Но трябва редовно правителство и парламент, за да бъдат отпуснати допълнителни средства, каза премиерът. Много е важно - следващият кабинет да запази този екип , настоя Герджиков. При едно председателство гласът на България ще се чуе много по-силно, отколкото иначе, добави той.

Няколко неща вече са почти готови. Единни изисквания за образованието по право се работят и вероятно до две седмици ще бъде факт. Той уточни, че се работи и поза намаляване на таксите в Агенцията по вписвания. Също така и административното обслужване да бъде улеснено за гражданите и бизнеса. За инвестициите Герджиков подчерта ролята на Китай.

Герджиков каза, че спечелилите изборите трябва да правят кабинета. Уморителна е политиката, загубих си съня, категоричен беше той. Като напусне поста на служебен премиер, Герджиков заяви, че ще бъде щастлив, защото е оставил нещо добро след себе си. Старая се да бъда максимално полезен на тази позиция, на която съм, каза още той.

Да си председател на Народното събрание е детска игра в сравнение с това да бъдеш премиер, обясни Герджиков. /БГНЕС