Окончателно минималната пенсия се вдига с 20 лв., от 1 октомври с още 20 лв.

Минималната пенсия става 180 лв. от 1 юли и 200 лв. от 1 октомври, реши НС на второ четене.
Минималната пенсия става 180 лв. от 1 юли и 200 лв. от 1 октомври, реши НС на второ четене. / БГНЕС

Парламентът реши на второ четене да повиши минималния размер на пенсията за осигурителен стаж и възраст на 180 лв. от 1 юли и на 200 лв. от 1 октомври 2017 г., предаде репортер на БГНЕС.

Промяната бе приета на второ четене в Законопроекта за изменение на Закона за бюджета на държавното обществено осигуряване. Решението бе подкрепено единодушно от 202-ма депутати.

Законопроектът е внесен от Министерски съвет. В мотивите се посочва, че с цел подобряване адекватността на пенсиите за трудова дейност е необходимо да се определи по-висок минимален размер на пенсията за осигурителен стаж и възраст. Според вносителите това може да се постигне именно чрез приемане на предложената със законопроекта промяна в ЗБДОО за 2017 г., с която се предвижда минималният размер на пенсията за осигурителен стаж и възраст да стане 180 лв. от 1 юли 2017 г. и 200 лв. от 1 октомври 2017 г.

Увеличението на минималната пенсия за осигурителен стаж и възраст от 161,38 лв. на 180,00 лв. представлява увеличение с 11,5%, а увеличението от 180,00 лв. на 200,00 лв. от 1 октомври 2017 г. представлява увеличение с 11,1%.

В резултат от предложената промяна със същите проценти ще се повишат минималните размери и на останалите пенсии за трудова дейност, които се определят в процент от пенсията за осигурителен стаж и възраст: пенсиите за инвалидност поради общо заболяване, пенсиите за инвалидност поради трудова злополука и професионална болест и наследствените пенсии.

Според направените разчети всички пенсии, които след преизчисляването от 1 юли с тежест 1,126 за всяка година осигурителен стаж ще останат с размери под 180 лв. или под минималния размер на пенсията за съответния вид, ще бъдат приравнени на новия минимален размер.

В резултат на увеличението на минималната пенсия за осигурителен стаж и възраст на 180,00 лв. броят на пенсиите в минимален размер ще се увеличи от 547 300 на около 668 000, или около 31,5% от пенсионерите за трудова дейност ще бъдат с минимални пенсии.

Георги Гьоков от БСП
Георги Гьоков от БСП / БГНЕС

Преди депутатите да решат окончателно за вдигането на минималните пенсии, парламентът отхвърли предложението на БСП за увеличаването им на 300 лв. от 1 юли. По време на дебатите Георги Гьоков от БСП се обърна към Обединени патриоти, че „ГЕРБ партньорите си мени, но политиката – не. Ако не вярвате на мен, питайте Реформаторите“, каза им той.

"Надали на пенсионерите има стана ясно защо отхвърлихте нашия законопроект за преизчисляване на пенсиите, което щеше да доведе до увеличаването им с 20 на 100, а приехте този на Министерски съвет за вдигане само и единствено на минималните пенсии, който освен, че не решава дори малка част от проблемите, нарушава и осигурителни принципи”, заяви Гьоков.

„Предлагаме от 1 юли минималната пенсия да стане 300 лева. Вярно, че натискът от вашия голям коалиционен партньор е огромен, но от „БСП за България”, с нашето предложение за 300 лева минимална пенсия и преизчисляване на останалите, ви даваме възможност да излезете от ситуацията и да спазите предизборните си обещания към българите. ГЕРБ са ясни, те по друг начин печелят избори, но вие не се обричайте да останете извън Народното събрание следващите 20 години заради това, че не си спазвате обещанията и се подавате на манипулации от ГЕРБ”, каза още Гьоков.

От своя страна председателят на Комисията по труда, социалната и демографската политика Хасан Адемов изтъкна, че трябва да се внимава много с темата за пенсионната система. „Първият въпрос, който няма отговор е – защо изравняваме размера на пенсиите на лица с различен осигурителен принос? Това е много важен въпрос”, заяви Хасан Адемов.

Според него вторият въпрос, който заслужава внимание, е свързан със солидарността към най-бедните, а именно защо тя минава през пенсионната система, а не през системата на социалното подпомагане. „Сигурни ли сте, че тези лица, които получават минимален размер на пенсията за осигурителен стаж и възраст и на свързаните с тях други размери, примерно на инвалидните и наследствените пенсии, имат доходи само от пенсии? Тогава смятате ли, че това предложение е справедливо?”, запита Адемов. /БГНЕС

Хасан Адемов от ДПС
Хасан Адемов от ДПС / БГНЕС