Захариева в Белград: България подкрепя разширяването на ЕС на Западните Балкани

България подкрепя разширяването на ЕС на Западните Балкани
България подкрепя разширяването на ЕС на Западните Балкани / БГНЕС

България е една от най-силните привърженици на идеята за разширяването на ЕС. Ние ще направим всичко, което е необходимо за да може в доклада на Европейската комисия за напредъка на Сърбия и на Западните Балкани, който трябва да бъде приет през април 2018 г. по време на нашето председателство, да има ясна картина, да има точен план за това, кога ще се случи членството, преди всичко, заради самите граждани на Сърбия.

Това каза българският външен министър Екатерина Захариева пред сръбската държавна телевизия.

"Ние знаем, че това няма да се случи със сигурност през следващите 2 или 3 години. Ние подкрепяме идеята, че в този момент е добре за Сърбия и за страните от Западните Балкани да имат ясни срокове. България ще работи върху това да се получи дата...Скоростта зависи от бързината на реформите, които ще бъдат извършени от вашето правителство и политическият елит...Гражданите на Сърбия трябва да разберат, че реформите са в техен интерес. Реформите в икономиката, правосъдието, в здравеопазването, в социалната сфера и още редица други тежки реформи, всичко това се прави преди всичко за доброто на сръбските граждани", каза още тя.

Екатерина Захариева припомни, че когато "България е започнала преговорите си за членство в ЕС през 2000-та година, от тогава до днес БВП на страната е нараснал от 25 млрд лева на 92 млрд през изминалата година". Сами виждате какъв икономически ръст е направила България за такъв кратък период. Не искам да говоря за магистралите. За предишните 30 г. бяхме построили 300 км, а в момента имаме над 700 км. Пречиствателни станции, повишаването на пенсиите и заплатите...Младите българи забравиха какво означава да чакаш на опашка за виза, да не можеш да пътуваш там където искаш, да не можеш да учиш там където искаш...Да не говорим за европейската солидарност, където получихме 7 млрд. евро през първите десет години от членството ни, а нашата вноска бе 4.5 млрд. евро", каза още Захариева.

Според нея "ЕС винаги е излизал по-силен след всяка криза". "ЕС мина през много проблем. Но след всеки един от тях излиза по-силен. След една такава криза бе създадена еврозоната, след една подобна криза започнаха разговорите за единната енергийна политика. След Брекзита всички останали държави се сближиха...И сега рисковете не са малки, мигрантската криза, Брекзит, икономическата, кризата в областта на сигурността. Всичко това е повод за нови интеграции....Убедена съм, че ЕС ще излезе по-силен, но не трябва да пренебрегваме проблемите, преди всичко глобалните. ЕС е най-големият пазар, най-голямата икономика, но това не означава, че не трябва да подобряваме конкуренцията.. Аз лично, както и правителството, подкрепят позицията, че ЕС няма да бъде по-силен докато всички наши приятели не са част от него. Трябва да използваме българското председателство, след него идват Австрия, която също подкрепя Сърбия, Румъния, а преди нас е Естония. Всички тези държави подкрепят разширяването. Да използваме този момент, да направим значителен напредък и да получим ясна дата. Може за 5, 6, 7 години, но да има дата, всичко да бъде ясно", подчерта български външен министър. /БГНЕС