Каракачанов: Специалните сили на България и Македония ще проведат учение в началото на 2018 г.

България и Република Македония ще проведат съвместно учение на специалните сили през следващата година. Това заяви пред БГНЕС министърът на отбраната Красимир Каракачанов на път за Скопие.

Утре започва неговата официална визита в нашата югозападна съседка. Там той ще разговаря със своята македонска колежка Радмила Шекеринска.

„С македонския министър на отбраната Радмила Шекеринска ще обсъдим въпросите на двустранното сътрудничество във военната област и актуализирането на споразумението от 1999 година между двете министерства. Говорим за сътрудничество на всички нива“, каза министър Каракачанов.

Той посочи, че сред темите, които ще бъдат засегнати, са увеличаването на обмена на кадри. „Става дума за предоставянето на възможност на македонските офицери да се обучават в нашите военни училища и академии“, заяви Каракачанов.

България и Македония планират провеждането на съвместно учение между специалните сили. Българският министър на отбраната отбеляза, че въпросът е бил повдигнат по време на предишното му посещение, което се състоя на 1 август.

„Учението е планирано за началото на следващата година. Тепърва ще се уточни къде ще се проведе. Най-вероятно ще е по границата, може да бъде и от двете страни на границата. Това е въпрос на планиране“, каза Каракачанов. Той уточни, че детайлите ще бъдат обсъдени от командира на нашите специални сили генерал Явор Матеев, който пътува заедно с министъра и ще има среща със своя македонски колега.

След разговорите между министрите на отбраната е предвидено те да дадат изявления за медиите в Скопие. Програмата на министър Каракачанов включва и посещение на казармата "Илинден", където ще проследи демонстративно обучение на специалните части. /БГНЕС