Ивайло Иванов е новият управител на НОИ

Ивайло Иванов е новият управител на НОИ
Ивайло Иванов е новият управител на НОИ / БГНЕС

На извънредно заседание парламентът единодушно избра Ивайло Иванов за управител на Националния осигурителен институт (НОИ), предаде репортер на БГНЕС.

Иванов става управител на НОИ за срок от 4 години. Неговата кандидатура беше и единствена. Ивайло Иванов беше издигнат от ГЕРБ и ОП.

От 2003 г. Ивайло Иванов работи в Агенцията за социално подпомагане, като в периода 2003-2009 г. е заместник изпълнителен директор, а от 01.09.2009 г. до 02.06.2016 г. е изпълнителен директор на агенцията.

През времето, в което работи в Агенцията за социално подпомагане, Ивайло Иванов осъществява успешни реформи, довели до оптимизация на организационно управленската структура на Агенцията и повишаване на ефективността на системата за социално подпомагане.

От 03 юни 2016 г. е заместник-министър на труда и социалната политика.

Ивайло Иванов е бил член на Надзорния съвет на Националния осигурителен институт през 2012 г., а от 2009 г. до момента е член на Управителния съвет на Държавния фонд за гарантиране устойчивост на държавната пенсионната система.

По време на дебатите за избора на новия управител от опозицията в лицето на БСП и ДПС също изразиха подкрепата си за Ивайло Иванов.

Георги Гьоков от БСП подчерта, че Иванов е професионалист, който отговаря на изискванията за управител на НОИ. „ПГ на БСП обсъди кандидатурата му и одобряваме записаните в концепцията му цели. Засега се увеличава само пенсионната възраст и стаж в политиката на управляващите, с което обаче не сме съгласни“, каза Гьоков.

Той изтъкна, че кандидатурата на Иванов не е издигната от подходящите политически сили, но БСП ще подкрепи кандидатурата му, което е един много сериозен кредит на доверие. „Това е и доказателство срещу това, което говорите постоянни за някакви конфронтация от страна на опозицията. Подкрепяме го заради професионалните му качества, а не заради това, че е издигнат от ГЕРБ и ОП. Пожелаваме му да има сили и нерви и да следва изготвената от него концепция“, заяви още депутатът от левицата.

От своя страна Хасан Адемов от ДПС посочи, че от са убедени, че избора за председател на НОИ трябва да бъде подкрепен консенсусно.

„Нямаме основание да не търсим възможност за постигане на консенсус. За публична институции като НЗОК и НОИ трябва да се постига консенсус за управлението им. Предизвикателството за управлението е да се реализира прозрачно управление на НОИ“, заяви още Хасан Адемов.

Минути след като парламентът избра Ивайло Иванов за управител на Националния осигурителен институт (НОИ), Иванов представи амбицията си да ограничи неправомерните болнични със законови промени.

Иванов обясни, че първо ще проведе срещи с министъра на здравеопазването и управителя на НЗОК, за да се направи анализ на помощите, които са издадени повече в различните лечебни заведения.

„Евентуално ще предложим законодателни промени на НС, за да може да се ограничат или поне прецизират, тъй като ръстът на болничните за последната една година е изключително голям. След като направим анализа ще кажем какви ще са реалните промени“, посочи Ивайло Иванов.

Той, обаче уточни, че тавани на болничните няма и не може да има. „Няма да лишаваме хората от права. Когато човекът е болен ще може да си ползва съответните болнични. Трябва да се ограничат тези болнични, които се ползват неправомерно, за да може средствата, които се изразходват при хората, които имат нужда“, каза още новоизбраният управител на НОИ./БГНЕС

/БГНЕС