Захариева: Необходими са реформи за страните от Западните Балкани

Въпросът с перспективата на държавите от Западните Балкани за присъединяване към ЕС няма да приключи с българското председателство, заяви министърът на външните работи Екатерина Захариева. Тя говори пред медиите след приключване на заседание на комисията по външни работи на парламента, в което участваха посланици или представители на шестте държави, предаде репортер на БГНЕС.

Представителите на страните от Западните Балкани са подчертали значението на българското председателство и че разчитат на него. Захариева подчерта, че стремящите се към ЕС държави от Западните Балкани осъзнават, че трябва да правят реформи, за да се реализира желанието им да станат членки на ЕС. Този процес е придружен с политическата подкрепа, която получават на всички европейски равнища.

„Изводът е: „Да, заедно можем да постигнем много, но трябва да се правят реформите““, каза Захариева заключението си от заседанието на парламентарната комисия.

Доколкото Западните Балкани са един от приоритетите на българското председателство на Съвета на ЕС министърът повтори казаното от премиера Бойко Борисов, че е много важно да работим за свързването между тези държави, не само с пътища и ж.п. линии. Захариева подчерта необходимостта от създаване на работни места в държавите от Западните Балкани и то особено за младежта, доколкото в някои от тези страни положението в тази област е много тежко – безработните сред младежта достигат до 50%.

На въпрос за възможността за отпадане на мониторинговия механизъм за страната ни министър Захариева изрази надежда „в скоро време да може да посочи датата за това, но дали това ще стане в началото на следващата година – по-скоро не“. /БГНЕС