Радев: Историческата справедливост има своята висока цена

Радев участва в тържествата по случай 105 години от освобождението на град Гоце Делчев.
Радев участва в тържествата по случай 105 години от освобождението на град Гоце Делчев. / БГНЕС

„На 18 октомври 1912 година над площада на днешния Гоце Делчев проехтяват знаменателните думи на поета и пръв кмет на града Пейо Яворов, че от днес и Неврокоп е вече свободен град на целокупното българско Отечество“. Това заяви президентът Румен Радев, предаде кореспондентът на БГНЕС от региона.

Държавният глава взе участие в тържествата по случай 105-та годишнина от освобождаването на града. Той прие почетния строй и присъства на тържествената заря-проверка.

„105 години по-късно тук отново звънят камбаните, носейки славата на онези събития. Припомнят ни вълнението, с което бяха посрещнати първите български чети и частите на нашата армия, водени от незабравимия генерал Ковачев“, каза Радев.

Той отбеляза, че благодарение на доблестта на тези храбреци над Неврокоп, над Пирин и Родопите, изгря дълго чаканата зора на свободата. Сбъдва се сънят на стотици хиляди измъчени българи да живеят в пределите на своята майка България.

„Но миговете на историческа справедливост имаха своята висока и свидна цена. Мнозина смели офицери, войници, опълченци и четници полагат костите си по бойните поля. Войната взе своя дан и от цивилното население, оставяйки след себе си вдовици и сираци, които ще продължат да живеят с мъката и гордостта от подвига на техните близки“, заяви Радев.

По тази причина, според него, днес освен празник е и ден на преклонение и благодарност. „Повод да покажем, че народната памет е жива и силна. Че героите не са и няма да бъдат забравени. Нашите деца, събрани тук, са сигурен знак, че има страници от българската история, които ще бъдат препрочитани отново и отново. Дълбок поклон пред всички поколения родолюбци, които с перо и меч отстояваха каузата за свободата и единството на българския народ. Нека тяхното дело остане завинаги в сърцата ни като пример урок по родолюбие и национално достойнство“, завърши словото си президентът Радев. /БГНЕС