БСП иска Борисов да обясни в НС кои са депутатите- наркотрафиканти и купували гласове

БСП иска Борисов да обясни в НС кои са депутатите- наркотрафиканти и купували гласове
БСП иска Борисов да обясни в НС кои са депутатите- наркотрафиканти и купували гласове / БГНЕС

БСП иска Борисов да обясни в пленарна зала кои са депутатите, купували гласове и наркотрафиканти, предаде репортер на БГНЕС.

На 12 ноември премиерът Борисов заяви, че в парламента продължават да стоят хора, които са замесени с наркотрафик. Това е ужасяващо. Хора, които са купували гласове и то от затворници, не по-малка ужасяваща констатация, заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова.

„Затова внасяме подписи с искане за изслушване в залата на НС на премиера Борисов, ако трябва и на закрито заседание. Искаме фактите и истината. Да дойде и да каже поименно кой депутат се занимава с наркотрафик, защото това наистина е ужасяващо, ако в България има такива депутати и да спрем с тази манипулация за купуване на гласове“, призова Корнелия Нинова.

Тя призова премиерът да дойде и да каже с факти и доказателства кой депутат е купувал гласове, още повече от затворници. „Искаме истината за наркотрафика и купуването на гласове-поименно и с факти и доказателства. Ако не дойде ще считаме, че лъже. Ако дойде, да каже поименно и с факти и да си носи отговорност за думите. Трябва да понесе отговорност и в двата случая“, категорична бе Нинова.

От друга страна Нинова заяви, че след филма „Граница“ БСП иска незабавната оставка на вътрешния министър Валентин Радев и на вицепремиера Валери Симеонов. „По темата граница и филма на Елена Йончева – става дума не само за национална сигурност, но и за корупция-200 млн. лв. от хората са изсипани там. По-важно има свидетели, чухте свидетел. Служител, който говори за организирани канали за трафик. От БСП ще потърсят чрез българското и международното право защитата на служителя от „Гранична полиция“ от филма на Елена Йончева „Граница“ като свидетел за обективно разследване и носене не на отговорност за онова, което се видя и чу във филма“, заяви лидерът на БСП. Тя добави, че става дума за свидетелските показания за организиран трафик днес.

Относно прехода и приватизацията, Нинова заяви, че преходът трябва да бъде оценен, а престъпленията на прехода трябва да бъдат наказани. „На този грабителски преход трябва да сложим край. Предложението е половинчато, искаме цялата истината за прехода на масата. Затова предлагаме всички политически сили да се обедним около това-който е извършил престъпление, да си получи заслуженото. Да добавим и масовата приватизация, не само приватизация, както и концесия на прехода“, посочи лидерът на БСП.

Тя обясни, че БСП внася искане до законодателния съвет на НС за консултация, съвети, становище, как да се промени законодателство така, че да има резултат. „Да не е само еднократна акция, димка за отклоняване на вниманието или да си играем на законодателство, което няма да даде резултат“, призова Нинова.

Тя призова и за изслушване на министъра на икономика, който беше дълго време шеф на Агенцията за приватизация, да докладва на НС колко сделки,с кого и за какви суми са направени. Нинова апелира целият преход, цялата истина на масата и мутрите вън от политическите ръководства.

Относно нейно участие в приватизационни сделки, Нинова уточни, че сделката е една -„Техно инпекс“ и го била заявявала във всичките си декларации. „В годините тази сделка, в различните периоди в годините назад е проверявана няколко пъти. Различни прокуратури с различни прокурори са правели проверка. Нямам нищо против да се направи за енти път, нямам никакви притеснения и нямам нищо против. Но, „Булгартабак“ не е проверяван нито веднъж, ЕРП-тата не са проверявани“, посочи Корнелия Нинова.

Не на последно място Нинова уточни, че БСП ще подкрепи предложението на ГЕРБ за отпадането на давността за приватизацията, ако от ГЕРБ седнат да разговарят с тях по всички теми на прехода.

Запитана дали БСП обмисля да сменя темата на вота на недоверие, тя уточни, че от левицата не смятат това за необходимо. „Бяхме се разбрали с ДПС да направим втора среща за това на недоверие, ако те имат промяна в мнението, ще ви информираме. Нашето остава непроменено. Ще внесем вот на недовери и който иска да ни подкрепи, е добре дошъл. Не смятаме, че е необходимо да се променя темата за вот на недоверие. Корупцията е една от най-видимите пороци на управлението на Борисов“, заключи председателят на БСП. /БГНЕС