"Журнал дьо Диманш": В България цари мафиотски манталитет и ендемична корупция

Има нещо незряло, нещо като поведение на слаб ученик, който направо може да ви разсмее. Да се приеме антикорупционен закон само няколко дни преди започването на ротационното председателство на Европейския съюз е прекалено. Това се казва в обширен анализ на водещото френско издание „Журнал дьо Диманш“ за ситуацията в България.

Каквато и да бъде ефикасността на този закон, след като българското правителство предприе цяла камара от мерки и декрети, създаде и комисия за борба с този бич, корупцията все още стряска Брюксел и поставя България сред трите най-корумпирани страни в ЕС.

Народният глас е безапелационен. „България е една малка Русия. Цари мафиотски манталитет и никога няма да отговори на изискванията на поставените критерии“. Трябва да се признае, че тази малка страна 10 години след приемането си в ЕС не е отбелязала напредък. През ноември Европейската комисия подчерта в последния си доклад, че нищо не се е променило от януари 2017 г.

„Борбата срещу корупцията е областта, в която има най-малък напредък през последното десетилетие. При това въпреки съществуването на Механизма за сътрудничество и проверка“.

През 2016 г. в друг доклад на Центъра за изследване на демокрацията се казваше, че всеки пети възрастен се е сблъсквал с корупция – плащайки или получавайки рушвет. Според Николай Стайков от фондация „Антикорупционен фонд“ най-страшното е липсата на съдебни преследвания. „Притеснителен е малкият брой на разрешените случаи. В затвора отиват само малките, дребни риби. Нито един от главните герои от последните години не е зад решетките, дори за един ден“.

В навечерието на Новата година има само една шепа хора, която протестира пред правителството. Много сме далеч от съседна Румъния, от масовите протести там заради големите кражби. Снегът, който покрива върха на Витоша, сякаш приспива вашите сетива и разум. Според едно скорошно проучване на „Отворено общество“ това, което най-много безпокои българите е корупцията, която се нарежда на четвърто място след бедността, безработицата и лошото управление. Под 15% от населението вярва в институциите.

Корупцията е навсякъде. Искаш рушвет – заповядай. За яслата, за доктора, за полицая или по-високо в стълбицата, за да се спечели договор, финансиран от ЕС. Столицата не показва нищо от това и предлага на гостите само една луксозна витрина и усмивки. Трябва да посетите обаче южните квартали в полите на Витоша, за да срещнете тази повсеместна корупция, която не може да се види с просто око.

10 семейства си разделят богатствата на страната. Някои от тях са си построили чудесни къщи, които се охраняват от бодигардове и камери. Да живееш в Бояна или Драгалевци означава „Аз съм богат“ или „Аз съм корумпиран“.

„Корупцията не се измерва“, казва журналистът от в. „Сега“ и специалист по европейските въпроси Светослав Терзиев. „Това е усещане на всеки един българин от доста време насам“, добавя той.

Думите са казани: чувство и усещане.

През 2016 г. „Прозрачност без граници“ посочваше България като страна от ЕС, където усещането за корупцията е най-остро. „Заедно с Румъния ние сме единствените държави от ЕС, които сме под наблюдение заради корупцията и организираната престъпност“, казва Терзиев.

Независимо от това българското правителство се отнесе сериозно към председателството. Преди 5 месеца бе създадено министерство на европейското председателство, което ще изчезне след края му. Журналистът се опитал да разследва това нещо, но напразно. „Почуках на вратите на всички министерства, които са свързани с председателството, за да разбера точната сума. Споменава се цифрата от 70 милиона лева, но никой не можа да ми каже на кого ще бъде разпределена“, сподели Терзиев.

Собственикът на първата независима информационна агенция БГНЕС Любчо Нешков бе най-щастливият човек в продължение на 10 години. Този симпатичен 50-годишен мъж, бивш военен кореспондент на Националната телевизия, успя да изгради една семейна новинарска компания, интегрираща за пръв път на едно място новини, снимки и видео. Той имаше гениалната идея да се свърже с мобилен оператор и така рязко увеличава продажбите си. „Вършех си своята работа, давах думата на всеки, включително и на тези, които критикуваха правителството“.

Това обаче не е по вкуса на всички. Санкцията не закъснява и получава лаконичен СМС, че неговият договор е прекратен. „Винаги е имало приятелски обаждания, страничен натиск, но ...“. В България не се отива в затвора, ако критикувате властите, но отмъстителните мерки са многобройни и доста лоши. Част от клиентите прекратяват договорите, фактурите стават непосилни. Нешков е принуден да намали дейността си.

Според „Репортери без граница“ България се срина от 35 място през 2006, което заема с Франция по онова време, на 109 място по свобода на словото от 180 държави през 2017 г. Това е най-лошото място в класацията на страна-членка на Евросъюза.

Какво може да бъде доверието в България по време на това задължително европейско председателство? ПР-експертът Арман Бабикян дебело подчертава, че ЕС е бил отлично информиран за нивото на корупция, когато приема страната в общността. „Ние се опитахме да убедим нашите европейски партньори, че ще направим всичко, за да преборим тази корупция, но нищо не стана. По-страшното е, че това въобще не пречи на ЕС. България е един вид прозападна комфортна зона и нашите евродепутати са напълно подходящи за тази работа“, казва Бабикян и посочва с пръст собствения парламент. „Нашите депутати притежават парите и те решават на кого да ги дадат“.

Цирк нищо повече.

„Ние имаме една фасадна демокрация, но всъщност сцената е европейска, където хората нямат думата“, възмущава се Светослав Терзиев. Ние знаем, че председателството ще се ръководи от шефа на комисията Жан-Клод Юнкер. Българите вече не вярват в ЕС.

Терзиев има чувство за хумор и разказва следния анекдот: „Онзи ден бях на пресконференция с руския посланик. Русия никога, ама точно никога, не говори за корупцията, но този път темата за корупцията беше повдигната. Отговорът на посланика беше сладникав: Това го оставам на ЕС“. /БГНЕС