Парламентът ще приеме правилата за избор на членове на Антикорупционната комисия

Парламентът ще приеме правилата за избор на членове на Антикорупционната комисия
Парламентът ще приеме правилата за избор на членове на Антикорупционната комисия / БГНЕС

Народното събрание ще приеме правилата за избор на заместник-председател и трима членове на Антикорупционната комисия, както и процедурни правила за провеждането на жребий за обновяване на Комисията за енергийно и водно регулиране.

Съгласно закона, новоизбраният председател на антикорупционния орган, Пламен Георгиев, трябва да предложи свой заместник и трима членове, за да приключи процедурата по попълване състава на Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество. Номинираните кандидати ще бъдат изслушани в ресорната парламентарна комисия и ще се избират с гласуване в пленарната зала.

Народните представители ще гласуват и проект на решение за приемане на процедурни правила за провеждането на жребий за обновяване състава на Комисията за енергийно и водно регулиране, съгласно най-новите промени в Закона за енергетиката, с които се въведоха правила за ротация на четирима от членовете на КЕВР. С приемането на решението за обновяване на състава на енергийния регулатор се очаква в началото на април, чрез жребий, да отпаднат четирима от състава на 9-членния регулатор, а всички парламентарно представени партии могат да направят предложения за членове на КЕВР до 17-ти април, след което предстои те да бъдат одобрени от Народното събрание. И при новия състав нито една партия няма да има мнозинство. Информацията е на БНР. /БГНЕС