Румен Радев: Стокообменът ни с Австрия е 1,2 млрд. евро

Румен Радев: Стокообменът ни с Австрия е 1,2 млрд. евро
Румен Радев: Стокообменът ни с Австрия е 1,2 млрд. евро / БГНЕС

За последните 7 месеца това е нашата трета среща, което е свидетелство за засиления интерес и волята на двете страни – България и Австрия, да задълбочават и развиват своите отношения, базирани на приятелство и взаимно доверие. В резултат на това нашият стокообмен възлиза на 1,2 млрд. евро, а Австрия е водещ чуждестранен инвеститор в България. Това заяви президентът Румен Радев след срещата си с президента на Австрия Александър Ван дер Белен, предаде репортер на БГНЕС.

Приемаме тези факти като една солидна основа за още по-успешно икономическо сътрудничество, като доказателство за това е и бизнес форумът, който се провежда днес и е фокусиран върху транспортната инфраструктура. Тя е изключително важна за нашата свързаност, добави Радев. Той подчерта, че нашите страни си взаимодействат и сътрудничат изключително интензивно в рамките на триото като ротационни председатели на ЕС.

Обсъдихме общата политика за сигурност и отбрана, сътрудничество, европейският фонд за отбрана, както и нови механизми за повишена сигурност. Говорихме и за предизвикателствата на мигрантската криза, необходимостта от реформа на Общата европейска система за убежища, перспективата на кохезионната политика след 2020 г., Дунавската стратегия и перспективата на държавите от Дунавския регион. Обединихме се около това, че стратегията трябва да намери своето възраждане, тъй като тя е важна не само за държавите от този регион, но и за България, тъй като тук се намират най-малко развитите региони. И наш национален приоритет е да търсим механизми за тяхното развитие, допълни още Радев. Той каза още, че усилията, които полага България, са за модерна, сигурна и просперираща Европа.

От своя страна президентът на Австрия Александър Ван дер Белен каза, че ангажиментът на страната му в България за инвестициите е сериозен.

Независимо от това, че и двамата сме сравнително кратко време на нашите постове, вече многократно сме се срещали, особено в последно време. Историческите връзки между двете страни са много дълбоки и също така в рамките на ЕС ние сме стратегически партньори по много теми, а това е свързано както и с приоритетите на българското председателство на Съвета на ЕС и на последващото председателство, което Австрия ще поеме, нашите приоритети са почти идентични. Например що се отнася до стратегията, свързана със Западните Балкани. Силно се надявам, че срещата на върха в София през май наистина ще доведе до напредък. Що се отнася до приемането на България в Шенген, ние оценяваме усилията на България, свързани със защитата на външната граница на ЕС и се надяваме, че всички тези усилия ще получат съответното признание, подчерта австрийският президент.

Нашият ангажимент в България що се отнася до инвестициите е сериозен. Ние много се грижим и за това служителите, които работят в австрийски фирми тук, да бъдат обучавани и квалифицирани. Австрийските фирми имат много добра практика не само в България. Това е една дългосрочна инвестиция, те инвестират в хората, не само в своите компании, уточни президентът на Австрия.

По отношение на културата имаме също добър обмен. Днес следобед ще положим началото на нов австрийско-български проект – този на Бронзовата къща. Освен това съм много заинтересован да посетя и Пловдив, който ще е Европейска

столица на културата. Ще отидем и в Русе, а това е родният град на Елиас Канети – той е австриец, но от български произход. Това също е една много силна връзка, добави още Александър Ван дер Белен. /БГНЕС