Лидерите на ЕС и Западните Балкани пристигат в София за срещата на върха

Бойко Борисов посреща европейските лидери на официална вечеря в София преди срещата на върха в четвъртък
Бойко Борисов посреща европейските лидери на официална вечеря в София преди срещата на върха в четвъртък / БГНЕС

В България пристигат лидерите на 28-те страни членки на ЕС и правителствените и държавни глави на страните от Западните Балкани. Поводът е срещата на върха на 17 май. Съпътстващата програма на събитието започва от днес.

Преди срещата на върха вропейските лидери ще бъдат посрещнати от премиера Бойко Борисов на работна вечеря в София Тех парк. Предстоят и редица съпътстващи събития през целия ден днес.

В София пристигат председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, заместник-председателят и върховен представител на Съюза по въпросите на външните работи и политиката на сигурност Федерика Могерини, комисарят отговарящ за европейската политика за съседство и преговори за разширяване Йоханес Хан и комисарят по цифрова икономика и общество Мария Габриел.

Испанският премиер Мариано Рахой, който от вчера е на официално съобщение в София, ще участва в работната вечеря на лидерите на държавите-членки на Европейския съюз, но няма да присъства на утрешната среща на върха за Западните Балкани.

Председателите на Европейския съвет, Европейската комисия и Европейският парламент - Доналд Туск, Жан-Клод Юнкер и Антонио Таяни ще участват в срещата на Европейската народна партия, която ще се проведе в резиденция Бояна. Форумът ще бъде председателстван от президента на ЕНП Жозеф Дол. Основна тема на разговорите ще бъде подготовката за предстоящата среща на върха между лидерите на Европейския съюз и Западните Балкани утре. Очаква се след края на разговорите Жозеф Дол и премиерът Бойко Борисов да направят изявления.

Още в 8.30 часа тази сутрин Бойко Борисов ще се срещне с президента на Европейската конфедерация на профсъюзите Лука Визентини. Двамата ще разговарят в сградата на Министерския съвет. В срещата ще вземат участие също министърът на труда и социалната политика Бисер Петков и председателите на КНСБ и КТ „Подкрепа“ Пламен Димитров и Димитър Манолов.

По-късно, в 13.00 часа, министър-председателят ще открие конференцията „Диалог със Западните Балкани: създаване на регион на растеж, сигурност и свързаност по пътя към Европа“. На нея политици, общественици, представители на неправителствени организации от различни държави ще дискутират европейската перспектива пред страните от региона и стъпките за постигане на свързаност.

Довечера Борисов ще разговаря с председателя на Европейския съвет Доналд Туск, за да обсъдят провеждането на срещата ЕС-Западни Балкани, на която Борисов и Туск са съвместни домакини.

На 17 май председателят Юнкер ще участва в съвместната пресконференция с министър-председателя Борисов и Туск в Националния дворец на културата. В четвъртък комисар Габриел ще присъства в НДК на подписването на Изявление за подкрепа за Цифрова програма за Западните Балкани, което е по нейна инициатива. След това Мария Габриел ще се включи заедно с премиeра Бойко Борисов и Върховния представител Федерика Могерини в стратегически диалог за Западните Балкани организиран от Световния икономически форум.

Очаква се още в неформалните си разговори да засегнат теми като ядреното споразумение с Иран, Брекзит и бъдещето на страните от Западните Балкани към членството в Евросъюза. /БГНЕС