ТАСС: Путин и Радев обсъждат бъдещето на руско-българското сътрудничество

Путин приема Радев в Сочи.
Путин приема Радев в Сочи. / БГНЕС

Руският президент Владимир Путин ще се срещне в Сочи с българския си колега Румен Радев, който се намира на работно посещение в Русия. Както съобщи пресслужбата на Кремъл, по време на преговорите се планира да бъдат обсъдени сътрудничеството в различни сфери.

„На 22 май 2018 г. в Сочи президентът на Руската федерация Владимир Путин ще се срещне с президента на Република България Румен Радев, който е на работно посещение в Русия за участие в мероприятия, посветени на 140 години от освобождението на България в резултат на Руско-турската война 1877-1878 г.“, се казва в съобщението, цитирано от ТАСС.

Отбелязва се, че са планира да бъдат обсъдени перспективите на руско-българското сътрудничество в различни сфери и да бъдат разменени мнения по актуални международни и регионални въпроси.

От пресслужбата на българския лидер бе съобщено, че в центъра на внимание по време на разговорите на Радев с Путин ще бъдат перспективите за развитие на отношенията между България и Русия в областта на икономиката, енергетиката, образованието и културата, а също така актуални въпроси на международната сигурност.

В понеделник, Радев се срещна в Москва с премиера Дмитрий Медведев и заяви, че България разчита на преразглеждане на въпроса за възможните преки доставки на газ от Русия в тази страна през Черно море. Той определи като много важен за София и за ЕС въпроса за сигурността на енергийните доставки.

Радев поиска от Русия директни доставки на газ.
Радев поиска от Русия директни доставки на газ. / БГНЕС

На 1 декември 2014 г. по време на визитата си в Анкара руският президент Владимир Путин заяви, че Москва се отказва от проекта за газопровод „Южен поток“ и го заменя с аналогичен тръбопровод, който по-късно стана известен като „Турски поток“. Това решение беше взето, след като проектът се сблъска с противодействието на Европейската комисия, която настояваше той да отговаря на европейското антимонополно законодателство.

[b]Икономическите отношения с България[/b]

След намаляването на стокообмена през 2013-2015 г. от 5 милиарда до 2,1 милиарда долара през последните години този показател отново започна да расте. В края на 2017 г. той достигна 3,4 милиарда долара. През януари-март 2018 г. стокообменът е достигнал 882,3 милиона долара, което е с почти 8% по-малко, отколкото за същия период на миналата година.

По данни на Централната банка на РФ, на 1 октомври 2017 г. сумата на преки натрупани български инвестиции в Русия достига 87 милиона долара, обемът на преките руски натрупани инвестиции в България – 3,3 милиарда долара. Освен това, най-големият руски инвеститор в България „Лукойл“ е вложил в икономиката на страната 2,8 милиарда долара. Според експертните оценки, размерът на инвестициите на руски граждани в българска недвижимост достига около 5 милиарда долара. По данни на Регистрационната агенция към министерството на правосъдието на България руските граждани в България официално притежават 74 хиляди недвижими обекта.

Руските инвестиции у нас са 3,3 млрд. долара.
Руските инвестиции у нас са 3,3 млрд. долара. / БГНЕС

През 2017 г. България е посетена от 560 хиляди руски туристи. /ТАСС и БГНЕС