Премиерът участва в петъчния парламентарен контрол
Премиерът участва в петъчния парламентарен контрол / БГНЕС
Борисов: За миграцията съвестта ми е чиста, пазим добре границите

Ако има нещо, за което ми е най-чиста съвестта, това е миграцията. Това каза премиерът Бойко Борисов, предаде репортер на БГНЕС.

Премиерът участва в петъчния парламентарен контрол, в рамките на който отговори на въпрос и лидера на БСП Корнелия Нинова, свързан с политиката на правителството относно въпросите на миграцията в България и Европа.

„Още 2015 година ясно и категорично на всички им казах, че това, което правят в момента, ще доведе до катастрафа. Ясно и точно“, каза премиерът.

Според него войните от държавите от Изток, предизвикали мигрантската вълна, са заварили всички европейски държави неподготвени, включително България. „Аз съм човек, който винаги казва истината. Това е много важно, защото и вашето правителство, и нашето, в началото бяха неподготвени“, обърна се Борисов към БСП.

„Не беше подготвена жандармерията. Не беше подготвена и полицията. Нямахме предпазни съоръжения. Не бяха дислоцирани силите. Вследствие на парламентарните решения, променили закона и 320 млн., които ЕК даде на България – нови автомобили, нови джипове, термокамери, облекла, към момента можем да кажем, че пазим добре външните границите на Европа. Всички го подчертават това“, допълни още премиерът.

Според Борисов от една година и половина, откакто е влязло в сила споразумението с Турция, страната ни отчита нулева миграция. „Истинският проблем не е в нелегалната, а в легалната миграция“, смята той.

В уточняващ въпрос лидерът на БСП Корнелия Нинова поиска от Борисов да обясни за приемането на стратегия, в която се прави констатация, че е възможно мигрантите да бъдат работна ръка за икономиката и дори решение за демографския проблем.

„Мигрантите не са само това, за което говорите. И в момента работят хиляди руси, молдовци, бесарабски българи, македонци, сърби. Ако искате, направете си среща с бизнеса и им предложете да ги изгоним, за да видите дали ще го приемат добре. Не виждам какъв ни е спора. Ние ясно говорим за кои мигранти става въпрос и които биха ни създали проблем“, бе отговорът на Борисов. /БГНЕС