Румен Радев: Хората в Странджа нямат нужда от оставки, а от устойчива политика в региона

"Очаквам политика, чиито грешки да не се изкупват с оставки", каза днес в авиобаза Граф Игнатиево президентът Румен Радев по повод напрежението в Странджа, предаде кореспондентът на БГНЕС за региона.

"Оставки, които между другото нямат никакво значение за хората в Странджа. Протестът, който беше постигнал - така беше обявено - някакви успехи вчера, не кореспондира изобщо с техните нужди и тяхното виждане как да възстановят поминъка си. Този протест само послужи за отслабване на напрежението, проблемите остават и те растат", заяви президентът.

"Как тези хора ще имат стимул да останат в този регион, където това и е единственият поминък", запита Радев и каза, че е крайно време държавата да се замисли за една сериозна устойчива политика.

Президентът каза още, че очаква да види какви са резултатите от справянето с кризата и как правителството ще се ангажира да помогне реално на тези хора, а не просто да хвърля едни пари. "Това не решава въпроса", каза той. "Първо те са недостатъчни да компенсират реалните загуби и бъдещи ползи. И второ - тук трябва да се положат всеобхватни мерки", добави държавният глава.

[b]В авиобаза Граф Игнатиево днес президентът коментира и операция "Пречупване".[/b]

Абсолютно невярно определи президентът Румен Радев твърдението на ГЕРБ, че сивият сектор се е развил по време на служебното правителство.

"Нека се справят с реалните цифри. Служебното правителство е оставило милиард и 600 милиона, нека кажат къде са. И още - служебното правителство събра просрочени вземания от много години, особено в сферата на енергетиката. Това ме навява на мисълта, че там нарочно от определени компании не са търсени тези вземания. Мога да дам подробна справка", заяви Румен Радев.

"Тази операция не може да има успех, ако правителството не си пречупи собствените виждания за това що е то правова държава. Ако не си пречупи вижданията що е то върховенство на закона, що е то корупция и как се развъжда тя у нас. Що е то престъпност и как трябва да се борим с нея", продължи президентът.

"Виждате, че за разлика от мониторинговите доклади най-сетне Европейската комисия отговори на нашите амбиции за членство в Еврозоната вече съвсем откровено и даже грубо. Че има нужда от реални реформи. Жалкото е, че натискът за реални реформа идва като принуда отвън, а не по вътрешни убеждения и усещане за дълг на българското правителство за собствените граждани", каза още президентът.

"Крайно време е правителството да разбере, че лобирането навън за членство в Шенген и Еврозоната няма да има никакъв успех, ако не се вземат крути мерки тук, вътре за справяне с корупция, престъпност и бедност", заяви Радев.

[b]В авиобаза „Граф Игнатиево“ Радев присъства на откриването и освещаването на параклис „Св. Вмчк. Мина“. [/b]

„Днес е ден на вярата, която ни завещаха нашите ветерани и учители от поколенията, които градяха реактивната авиация и щурмуваха звуковата бариера, на героите, които прославиха България по времето на Балканската война, и тези, които яростно бранеха небето над София", заяви президентът и Върховен главнокомандващ на Въоръжените сили.

В авиобаза „Граф Игнатиево“ Радев присъства на откриването и освещаването на параклис „Св. Вмчк. Мина“
В авиобаза „Граф Игнатиево“ Радев присъства на откриването и освещаването на параклис „Св. Вмчк. Мина“ / БГНЕС

Президентът Радев беше категоричен, че инженерно-техническият състав на военното формирование ежедневно извършва подвиг като продължава да осигурява изправна и надеждна техника в условията на недоимък. „Надявам се този параклис да даде вярата, че тази база най-накрая ще има нови и модерни самолети, които заслужава, и вяра на семействата да очакват завръщането на своите близки след полети“, допълни Румен Радев.

Президентът посочи, че благодарение на новия храм паметта на онези, които не са се завърнали от полет, няма да изтлее. „Военната авиация е трудно и опасно призвание, в което вярата в собствените сили, в човека до теб, в правотата на каузата, са в основата на всичко“, заяви в словото си държавният глава и призова всеки, който пристъпва прага на Авиобаза „Граф Игнатиево“, да работи с всеотдайност за България.

В словото си президентът се обърна с думи на благодарност към командването на авиобазата, за тяхната подкрепа в реализацията на идеята. „Гордея се с вас“, заяви пред личния състав президентът и върховен главнокомандващ на Въоръжените сили Румен Радев. /БГНЕС