Отчетеното ниво на незаконна търговия е най-ниското за страната ни досега
Отчетеното ниво на незаконна търговия е най-ниското за страната ни досега / БГНЕС
Борисов: Приходите в бюджета ни дадоха възможност да направим много

Приходите в бюджета на държавата ни позволиха и ни дадоха възможност да направим много, не само в социалната сфера, но и за заплатите армията, заплатите на учителите, на служителите в охраната на затворите. За Коледа и Великден по 100 млн. отиват за пенсионерите. 15 млн. повече за БАН.

Това каза премиерът Бойко Борисов, предаде репортер на БГНЕС.

Борисов взе участие в представянето на резултатите за първото тримесечие от проучването на незаконната търговия с цигари, осъществявано от инициативата „Срещу незаконната търговия“ и показващи рекордно ниски нива за страната ни.

Министър-председателят подчерта, че благодарение на борбата, която институциите водят срещу контрабандата и „сивата“ икономика се правят постъпления в бюджета на страната, които след това могат да бъдат използвани за развитието в други сфери.

„Повече спокойствие за гражданите, повече приходи в бюджета“, допълни Борисов.

„Не случайно и бюджетът ни в момента е на 2, 025 млрд. излишък. Започнахме с 3,7 млрд. дефицит“, припомни премиерът.

„Решихме всяка сряда с главния прокурор, както и шефовете на данъчните, митниците и службите на МВР да провеждаме оперативка, на която отчитаме резултатите и планираме. Личното ангажиране на прокуратурата по тази тема дава своя резултат“, допълни още той.

Според Борисов постигнатите положителни резултати са полза на цялото общество и са благодарение на добрата работа и координация между институциите.

„Доволен съм, че в тенденция данните повече от година вървят в тази посока. Нямаме никакво намерение на отстъпваме на обратно. Сега ще видите, че секторът с горивата още ще изсветлее с новите промени. Съпротивата не беше случайна“, каза още министър-председателят.

Той благодари на прокуратурата за добрата работа и по борбата срещу нелегалния трафик на хора през граница като подчерта, че за последните месеци в страната са задържани 77 трафиканти.

Премиерът предупреди всички, които се готвят за предстоящата „жътва“ на канабис. „Да не отиват на „жънат“. Наблюдаваме ги отгоре и ги чакаме. Сутринта имахме оперативка по жътвата”, подчерта Борисов.

на снимката (Л-Д): Валентин Радев, Бойко Борисов и Младен Маринов
на снимката (Л-Д): Валентин Радев, Бойко Борисов и Младен Маринов / БГНЕС

При представянето на резултатите от проучването на незаконната търговия с цигари, осъществявано от инициативата „Срещу незаконната търговия“, стана ясно, че [b]5,8% е нивото на незаконната търговия с цигари през първото тримесечие на 2018 г.[/b]

Резултатите от проучването са на базата на събиране и анализ на празни кутии от цигари, а работата на терен е извършена в периода 15 февруари – 17 март 2018 г. Проучването е осъществено в 20 големи града с общо население 3,38 млн. души, което представлява 47,1% от общото население на страната. Там са анализирани 5 800 празни кутии цигари. Направена и специална фокус извадка в 6 града, които са предимно в пограничните райони.

Отчетеното ниво на незаконна търговия е най-ниското за страната ни досега, а основните изводи, които си правят от инициативата „Срещу незаконната търговия“ са, че борбата срещу това негативно явление дава последователни и позитивни резултати.

Анализите показват още, че намаляването на нивата показва наличието на възможност за още подобрения и потенциал за оптимизиране на приходите от акциз, както и за ръст на законния пазар. След като борбата с незаконната търговия е ясен приоритет на правителството, от инициативата се надяват фокусът да се запази и тези усилия да бъдат продължени и поддържани във времето. /БГНЕС