Зорница Даскалова подаде оставка от Агенцията по вписванията
Зорница Даскалова подаде оставка от Агенцията по вписванията / БГНЕС
Изпълнителният директор на Агенцията по вписванията подаде оставка, министър Цачева я прие

Изпълнителният директор на Агенцията по вписванията Зорница Даскалова подаде молба за освобождаване от заеманата от нея длъжност. Министърът на правосъдието Цецка Цачева прие оставката й.

Това съобщиха от пресцентъра на правосъдното министерство.

БГНЕС припомня, че първото съобщение за проблем с Търговския регистър бе пуснато на 10 август, петък, като то гласеше, че „поради дейностите, извършващи се по отстраняване на техническия проблем в Търговския регистър и регистър на юридическите лица с нестопанска цел, уведомяваме потребителите, че на 11.08.2018 г., събота, и 12.08.2018 г., неделя, няма да могат да се подават онлайн документи.“

На 13 август, понеделник обаче след като се видя, че три дни регистърът не работи от МП пуснаха съобщение, че „продължава работата по възстановяване на Търговския регистър. Ангажирани са екипи на всички поддържащи фирми“. От самата Агенция по вписванията пък заявиха, че „работата на Търговския регистър и регистър на юридическите лица с нестопанска цел ще бъде възобновена поетапно до пълно отстраняване на техническите причини за преустановения достъп“.

Правосъдният министър Цецка Цачева обяви, че е сезирала ДАНС и компетентните органи за проблема.

Оказа се, че сривът в Търговския регистър засяга много юридически лбица, които търпят загуби. Обяснението на агенцията, ръководена от Зорница Даскалова бе: „Справки за актуално състояние на фирмите ще могат да бъдат извършвани от 15 август, сряда. Поетапно ще бъде възстановяван достъпът до останалите функционалности на регистъра. Агенция по вписванията гарантира, че за времето на нарушаване на достъпа до регистрите, действия спрямо данните в тях не са извършвани и възможности за злоупотреби не съществуват, съобщиха от агенцията. Всички останали регистри на Агенция по вписванията работят с пълните си функционалности“.

На 15 август Търговският регистър започна поетапно да възстановява работата си. От този ден вече могат да се правят справки на фирми по т.нар. ЕИК номер. Възможни ще бъдат само електронните справки. Според Агенцията по вписванията, сривът в базата данни се дължи не на хакерска атака, а на технически проблем, бе официалната информация.

Същият ден на заседание на Министерския съвет вицепремиерът Томислав Дончев каза, че дo 10 дни Министерски съвет ще предложи решение за създаване на единно държавно хранилище. Компютърни експерти коментираха, че това крие още по-голям риск да не бъде защитена информацията. От опозицията поискаха оставки заради кризата с Търговския регистър. Самата Зорница Даскалова коментира, че сега не е време за оставки, а трябва да бъде преодолян проблемът. „Няма изчезнала информация след срива на системите на търговския регистър. Разпространението на такива слухове са спекулативни“, каза тя на специална пресконференция.

На следващия ден – 16 август от Шумен, където беше на инспекция премиерът Бойко Борисов обяви: „Не съм доволен от шефката на Търговския регистър. Нека да преодолеем кризата, да си довършат работата, да изчакаме още 4-5 дни и там ще направим промени“.

Днес в ранния следобед лидерът на БСП Корнелия Нинова обяви на извънреден брифинг, че искат извънредно заседание на парламента, на което да бъде изслушан премиерът Борисов за проблема с Търговския регистър, а от днес и със сайта на МП. Още преди да изтече партийната пресконференция от Агенцията по вписванията дойде съобщението за оставка на Зорница Даскалова. /БГНЕС