ДПС се среща с кандидата за конституционен съдия на управляващите

Председателите на парламентарните групи на ГЕРБ и ДПС – Цветан Цветанов и Мустафа Карадайъ проведоха среща в Народното събрание, на която е обсъждана кандидатурата на Красимир Влахов за конституционен съдия, предаде репортер на БГНЕС.

Влахов е предложен за поста от ГЕРБ и „Обединени патриоти“ и остава единствената кандидатура от квотата на Народното събрание, след като срокът изтече вчера. По време на обсъжданията между Цветанов и Карадайъ е постигната договорка Красимир Влахов да проведе среща с групата на ДПС следващата сряда от 11.30 часа, на която кандидатурата му да бъде обсъдена.

„След срещата ще обявим нашата позиция“, подчерта председателят на ДПС Мустафа Карадайъ.

Според него съдиите в Конституционния съд би следвало да са консенсусни фигури, независимо кой ги предлага, защото този съд е един от най-висшите органи в държавата. „Все пак ние искаме да носим нашата отговорност, когато се излъчват членове на КС от Народното събрание“, каза Карадайъ.

От своя страна Цветан Цветанов допълни, че срещата между Влахов и депутати от ДПС е важна, защото изборът на хора за високите позиции в държавата трябва да се прави с политически консенсус. Цветанов обяви, че предложението за среща ще бъде отправено и към групата на „БСП за България“.

„Нормално е политиците и ръководителите на парламентарни групи да си говорят“, допълни още той.

Цветанов подчерта, че по време на разговора му с Мустафа Карадайъ е засегната и темата за проваленото поради липса на кворум пленарно заседание. „Днешният ден е една недобра практика, която смятам, че няма да е наложим като поведение. Опозицията е правото си да има своята тактика за регистрация. Ангажимент на управляващото мнозинство е да си събираме кворума, за да има стабилност“, смята зам.-председателят на ГЕРБ.

Според лидера на ДПС обаче има по-важен въпрос от непровелото се заседание на парламента и той е посоката на развитие на страната. „Ситуацията не е добра. Инфлацията е факт. Ще усетим по джоба си увеличението на природния газ. ГЕРБ, преди година и половина, се отказаха са има ясна програма за развитие на страната, зад която да има мнозинство в Народното събрание. Те предпочетоха да има аритметично мнозинство. С това мнозинство виждаме, че година и половина държавата върви по инерция“, смята Карадайъ. Той обвини ГЕРБ и за това, че са допуснали националисти във властта.

На обвиненията Цветанов отговори с изпълняващата се управленска програма и постигнатия икономически растеж, който според него показва, че страната ни се движи в правилната посока на развитие. /БГНЕС