Караянчева взе участие в заседанието на парламентарната Комисия по правни въпроси,  на което бе обсъдено на предлаганите промени в Наказател
Караянчева взе участие в заседанието на парламентарната Комисия по правни въпроси, на което бе обсъдено на предлаганите промени в Наказател / БГНЕС
Караянчева: Едно зло ходи из България и това е домашното насилие

Едно зло ходи из България и то присъства почти всекидневно в новините. То присъства с обезкуражаваща честота във всекидневието ни и това е насилието над жени и деца. Това заяви председателят на парламента Цвета Караянчева, предаде репортер на БГНЕС.

Караянчева взе участие в заседанието на парламентарната Комисия по правни въпроси, в рамките на което се проведе обществено обсъждане на предлаганите промени в Наказателния кодекс, имащи за цел да се справят с явлението „домашно насилие“.

Заедно с други депутати от ГЕРБ, Караянчева е сред вносителите на Законопроекта, а пред участниците в обсъждането тя представи залегналите в него предложения за промени, както и техните мотиви.

„Лично аз отдавна съм загубила илюзията, че можем с разговори, с кръгли маси и послания във Фейсбук да се борим срещу това зло. „Ще те убия и ще те излежа“! Много жени са чували това нещо. За колко от тях това се е превърнало във фатален край“, попита Караянчева.

Според нея един по-строг и категоричен Наказателен кодекс, който обхваща всички възможни случаи на домашно насилие, ще даде ясен сигнал към потенциалните жертви, безучастните свидетели и извършителите, че подобни престъпления повече няма да остават безнаказани. „Със законопроекта ще дадем всеобхватна защита на жени деца от домашно насили и всички други форма на агресия срещу тях“, увери председателят на парламента.

Досега домашното насилие не бе включено в Наказателния кодекс. С направените предложения към всичките квалифицирани състави на убийство, склоняване към самоубийство, телесна повреда, отвличане, принуда и закана, се добавя текстът „извършени в условия на домашно насилие“. Ще се наказва също и закана, която е предизвикала страх и жертвата.

Според данните, на които се позовават вносителите, всяка четвърта жена в страната е жертва на насилие в ежедневието и дома си. То може да бъде физическо или психическо и има много проявни форми, сред които сексуално насилие, изнасилване, преследване, противозаконно лишаване от свобода, принудителен аборт и други.

Тези констатации се подкрепят и от съдебната практика. Данните от седем окръжни съдилища в периода 2012 – 2014 г. показват, че 91% от случаите убийствата на жени са извършени от мъже, 7% - при съучастие на мъже и жени и едва 2% - само от жени. В 35% от случаите убийствата и опитите за убийство на жени са извършени от настоящ или бивш интимен партньор на жертвата, в 31% - от друг познат мъж и само в 9% от убийствата са извършени от непознат.

Тревожната статистика показва, че две трети от убийствата са извършени в дома на жертвата.

В дискусията участие взе и министърът на правосъдието Цецка Цачева, която представи становището на ръководеното от нея министерство. „Целта на вносителите безспорно е подобряване на законовата рамка, за да се гарантира адекватна и всеобхватна правна защита от актове на насилие над жени, включително домашно насили, каквито за съжаление изобилстват в новините“, отбеляза Цачева и увери, че правосъдното министерство подкрепя законопроекта. „В редица престъпни състави извършването на актове в условия или в резултат на домашно насилие се въздига като квалифициращ признак на изпълнителното деяние“, уточни тя.

Интересна позиция в дискусията заеха от Асоциация на бащите в България. Според нейният представител Николай Николов сериозно внимание трябва да бъде обърнато и на факта, че много мъже също стават жертви на домашно насилие. „Въпросът е да се съсредоточим върху предпоставките, които пораждат насилието. А те кои са – неизпълнението на съдебните решения. Няма сила на света, която да накара някой в тази държава да изпълни съдено решение за родителски права. Полицията действа по общия ред. Години се точат преписките и се прекратяват“, заяви Николов.

Промените бяха подкрепени от депутатите в комисията и предстои да бъдат разгледани в пленарна зала. /БГНЕС