Светът и Ален Делон се сбогуват с Мирей Дарк

Траурната служба за известната френска актриса Мирей Дарк, която почина на 79-годишна възраст в неделя, ще бъде днес в парижката църква Сен
Траурната служба за известната френска актриса Мирей Дарк, която почина на 79-годишна възраст в неделя, ще бъде днес в парижката църква Сен / БГНЕС

Траурната служба за известната френска актриса Мирей Дарк, която почина на 79-годишна възраст в неделя, ще бъде днес в парижката църква Сен Сюлпис.

През 60-те и 70-те години на миналия век емблематичната актриса се снима в петдесет игрални филма, 13 от които са режисирани от Жорж Лотнер.

Освен актриса, Мирей Дарк е сценаристка и режисьорка, а започва като фотомодел. През 2005 година става дама на Почетния легион на Франция.

Мирей Дарк е родена на 15 май 1938 в Тулон. Баща ѝ е градинар, а майка ѝ е продавачка в магазин за хранителни стоки. Завършва Консерваторията по драматични изкуства в родния си град, след което през 1959 г. се премества да живее в Париж в преследване на актьорска кариера.

През 1968 среща Ален Делон и двамата остават заедно 15 години. През 1980 претърпява автомобилна катастрофа, след което е обездвижена за три месеца заради фрактура на гръбнака, правят й и операция на сърцето. Малко след това през 1982 Мирей Дарк и Ален Делон се разделят.

В началото Дарк работи като манекенка, а след това започва да получава малки роли. Дебютира в телевизията през 1960. През 2003 Дарк и Делон се снимат в телевизионния сериал „Франк Рива“, а през 2005 и 2006 г. играят заедно на театралната сцена.

През 1972 Мирей Дарк се снима във „Високият рус мъж с черната обувка”, и предизвиква фурор, когато се появява с прилепнала дълга рокля на Живанши, чийто гръб е изрязан чак до под талията. През 1974 излизат „Ледена гръд” и „Завръщането на високия рус мъж”, през 1977 – „Смъртта на един негодник”, през 1981 „За кожата на едно ченге”.

По повод кончината на Дарк френският министър на културата Франсоаз Нисен написа в „Туитър": „Напусна ни една от големите фигури на френското кино. Мирей Дарк беше талантлива актриса и смела жена, съвестно изпълняваща поетите задължения",

„Тя беше въплъщение на свободната жена в цялото й великолепие. Истински френски шик", допълни бившият президент на кинофестивала в Кан Жил Жакоб.

Френският актьор Ален Делон призна пред списание „Пари мач“, че актрисата е била любовта на живота му.

„Мирей Дарк беше жената на живота ми и без нея, и аз вече мога да се отправя към отвъдното", каза актьорът по повод смъртта на 79-годишната актриса.

„Днес харесвам възрастта, на която съм, а не съм 40-годишен. Така няма да ми останат много години живот без Мирей, няма да страдам дълго в нейно отсъствие. Без нея, и аз вече мога да се отправя в отвъдното. Бяхме толкова щастливи заедно! Тя беше моята половинка. Не си задавахме въпроси, ние просто се допълвахме", разкри той.

Истинското име на актрисата е Мирей Егро (Aigroz). Тя приема артистичното име Дарк, заимствайки го от това на Жана Д’ Арк, в самото начало на кариерата си, когато е принудена да се бори за получаването на роли.

В края на живота си Дарк работи основно зад камерата и прави документални филми за проституцията, рака и бездомните жени.

Мирей Дарк бе хоспитализирана през 2016-а година след два последователни инсулта. /БГНЕС