Ралф Файнс стана сърбин

Британският актьор и режисьор Ралф Файнс, който се превъплъщава в лорд Волдемор в поредицата за Хари Потър, получи сръбски паспорт лично от президента на Сърбия Александър Вучич.

Официалното решение за предоставяне на сръбско гражданство на 54-годишния актьор, който е родом от Ипсуич в Югоизточна Англия, беше взето в началото на месеца от правителството на премиера Ана Бърнабич и е обнародвано в „Държавен вестник”.

„Никога не съм мислил, че ще стана сърбин, а сега изглежда станах”, каза Файнс на сръбски на кратка церемония в президентството.

„Ние сърбите сме щастливи, че сте наш приятел, а сега сте и наш сънародник”, каза сръбският държавен глава на актьора, номиниран два пъти за „Оскар”.

В момента Фейнс снима в Белград филм за легендарния балетист Рудолф Нуреев.

През 2010 Файнс засне в Сърбия първия си режисьорски филм „Кориолан” – адаптация по Шекспировата пиеса. През юни той присъства на церемонията по встъпване в длъжност на президента Вучич.

През 1992 Файнс се превъплъти в Хийткилф в екранизацията на „Брулени хълмове”, през 1993 играе в „Списъкът на Шиндлер” и получава награда БАФТА за най-добра поддържаща роля.

През 1996 излиза „Английският пациент”, за който получава четири номинации за най-добра главна мъжка роля. През 1997 играе в „Оскар и Лусинда”, а през 1999 – в „Онегин”. През 2002 участва в „Петзвезден романс”.

Снимал се е също във „Войната е опиат”, „Големите надежди”, „007 Координати Скайфол”, „Невидимата жена”, „Гранд хотел Будапеща”.

Той е посланик на добра воля към УНИЦЕФ. /АФП, БГНЕС